DSÖ'den aşı açıklaması: Gerçek bir umut var!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşılarının yeni tip koronavirüsü (Covid-19) bitirmeyi sağlayacağına ilişkin gerçek bir umut doğduğunu ifade etti.

SAĞLIK 24.11.2020, 08:00 24.11.2020, 14:10
DSÖ'den aşı açıklaması: Gerçek bir umut var!

Yeni tip koronavirüsün (Covid-19) ikinci dalgası ile mücadele edilirken, aşı çalışmalarından peş peşe müjdeli haberler geliyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), söz konusu aşı çalışmalarına ilişkin açıklamada bulundu.

"Durumdan memnunum"

İsviçre'nin Cenevre şehrinde online toplantı gerçekleştiren Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısına ilişkin yürütülen çalışmalardan olumlu haberler geldiğini ve bu durumdan memnun olduğunu söyledi.

"Aşı dağıtımında da aynı hız gösterilmeli"

Dr. Ghebreyesus, yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşılarının üretiminde gösterilen hızın, söz konusu aşıların dağıtımı konusunda da gösterilmesi gerektiğini ifade etti. 

"Şimdiye dek böyle bir şey yaşanmadı"

Şimdiye kadar yaşanan herhangi bir salgın konusunda bu kadar hızlı şekilde aşı üretilmediğine dikkat çeken Dr. Ghebreyesus, aşı çalışmalarından gelen müjdeler sayesinde karanlık tünelin ucunda ışığın görüldüğünü belirtti.

"Yeni erişim standardı ortaya konmalı"

Dr. Ghebreyesus, söz konusu aşıların yeni tip koronavirüsün (Covid-19) bitmesini sağlayacağına dair gerçek bir umut doğduğunu kaydetti. 

Bilim insanları tarafından aşı üretimi hususunda yeni bir standarda ulaşıldığını vurgulayan Dr. Ghebreyesus, uluslararası toplum tarafından da aşı için yeni erişim standardının ortaya konması gerektiğini ifade etti.

"Beklememiz gerekiyor"

Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) Dr. Soumya Swaminathan, AstraZeneca/Oxford aşısına ilişkin açıklamada bulundu. 

Dr. Swaminathan, ilk dozda yüzde 90 etkili olduğuna ikinci dozda ise yüzde 67 etkili olduğuna ve klinik verilerin birleştirilmesi durumunda söz konusu aşının yüzde 70 koruma sağladığına işaret ederek, aşının güvenliğine ve etkinliğine dair neticelere ulaşabilmek için beklemek gerektiğini söyledi. 

"60 bin kişi üzerinde test edildi"

AstraZeneca/Oxford aşısının farklı ülkelerde 60 bin kişi üzerinde test edildiğini hatırlatan Dr. Swaminathan, daha doğru bir karara varabilmek için test sonuçlarının alınmasının şart olduğuna dikkat çekti. 

Aşı çalışmalarında son durum

Moderna: Amerikan biyoteknoloji şirketi Moderna, geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının yüzde 94,5 etkili olduğunu bildirdi.

Pfizer/BioNTech: Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech tarafından birlikte üretilen yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının yüzde 95'ten fazla koruma sağladığı kaydedildi.

Gamaleya Araştırma Merkezi: Rusya merkezli Gamaleya Araştırma Merkezi tarafından geliştirilen Sputnik V isimli yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının yüzde 92 etkili olduğu ifade edildi. 

AstraZenaca/Oxford: İngiliz-İsveç ilaç şirketi ile Oxford Üniversitesi tarafından (Covid-19) üretilen yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının ilk dozda yüzde 90 etkili olduğu belirtilirken, ikinci dozda yüzde 67 koruma sağladığı aktarıldı. Klinik verilerin bir araya getirilmesi halinde aşının yüzde 70 koruma sağladığı sonucuna ulaşıldığı kaydedildi.

Yorumlar (0)