DSÖ'den Afrika uyarısı: Hastalıklar hortladı!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan açıklamaya göre Covid-19 aşı uygulama seferberliği, Afrika kıtasındaki diğer hastalıklarda artışa neden oldu. Rutin aşılamanın azaltılması nedeniyle çocuk felci ve sarı humma gibi hastalıkların artışa geçtiği kaydedildi.

SAĞLIK 28.04.2022, 19:13 29.04.2022, 12:39 Hakan Öksüz
DSÖ'den Afrika uyarısı: Hastalıklar hortladı!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), koronavirüs aşılaması ile diğer hastalıkların tedavisinde uygulanan aşılamalar arasındaki korelasyona dair yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamaya göre Covid-19 tedavisi için başlatılan aşılama seferberliği, diğer salgın hastalıkları önlemek için uygulanan aşılama çalışmalarının gözardı edilmesine neden oldu.

Kıtadaki kızamık vakalarında yüzde 400 artış!

2022 yılının ilk 3 ayında Afrika'da görülen kızamık vakalarının 17 bin 500'ü bulduğu kaydedildi. Bu dönemdeki kızamık vaka sayısının, 2021'in aynı dönemine göre yüzde 400 daha fazla olduğu aktarıldı.

Çocuk felci ve sarı humma hastalığında artış

Açıklamaya göre tedavisi mümkün olan çocuk felci ve sarı humma gibi hastalıkların da yaygınlaştığı ifade edildi. 2019 yılında ülkede görülen sarı humma vakası sayısının 3, 2021'de ise 13 olduğunu kaydedildi. Bu tablo, Covid-19 aşılaması yapılırken diğer rutin aşıların aksatıldığı anlamına geliyor.

"Rutin aşılamalar devam etmeli"

Aşıyla tedavi edilebilen hastalıklarda yaşanan ciddi artışın gözardı edilmemesi gerektiğini belirten DSÖ Afrika Direktörü Matshidiso Moeti, "Rutin aşılamaların devam etmesi hayati önem taşıyor." dedi.

Edinilen bilgilere göre kızamık aşısının 2 doz halinde nüfusun yüzde 95'ine uygulanması durumunda salgın ortadan kalkıyor. Afrika'da 2 doz Covid-19 aşısı yaptıranların oranının yüzde 17,1 olduğu ifade edildi.

Yorumlar (0)