DSÖ Covid-19 Özel Temsilcisi duyurdu: Uluslararası Pandemi Anlaşması yapılacak

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Temsilcilerinden Dr. David Nabarro, Covid-19'un geleceği hakkında açıklamalarda bulundu. Nabarro, pandeminin oldukça uzun süre boyunca dünyada var olacağını ifade ederken bunun sebebini ise virüsün bulaşıcılığının yüksek olmasına ve insanlar arasında hızlı şekilde yayılmasına bağladı. 

SAĞLIK 24.11.2021, 14:00
DSÖ Covid-19 Özel Temsilcisi duyurdu: Uluslararası Pandemi Anlaşması yapılacak

DSÖ Covid-19 Özel Temsilcisi Dr. David Nabarro, Avrupa’da artan vaka sayıları ve ölüm oranları haberleri sonrasında açıklamalarda bulundu. Virüsün geleceği hakkında bilgilendirmelerde bulunan ve insanlara beklediği yorumları aktarmayan Nabarro, şunları dile getirdi: “Covid-19 pandemisi tahmin ettiğimizden de daha uzun azman boyunca dünyamızda var olacak. Bu zaman belki ayları belki de yılları alacak. Çünkü şu anda virüsün insanlar arasında bulaşıcılığı oldukça yüksek.” 



Virüs, zaman içinde değişme alışkanlığına sahip 

Nabarro: “Virüs, zaman içerisinde ve hızlı şekilde değişme alışkanlığına sahip. Bu virüsü kontrol altında tutmak isteyen ülkeler için bazı tavsiyelerimiz bulunuyor. Bunlar uygulandığı takdirde yayılım en azından yavaşlatılabilir. Öncelikle insanlar, bu tedbirlere ve virüsü kontrol etmek isteyen hükümetlere saygılı olmalılar. Bunu da aşı olarak ve maske takarak yapabilirler. Başkalarının verdiği nefes solunmamalı ve bunun için de maske takılmalı. 2020’de çok iyi derecede uygulanan hijyen kuralları da yeniden yürürlüğe konulmalı.” 



“Ülkelerde teyakkuz azalması mevcut” 

Nabarro: “Son dönemlerde ülkelere baktığımızda teyakkuzda azalma yaşandığını görüyoruz. Bu, virüsün çok daha hızlı yayılmasına ve yeni varyantların oluşmasına ortam sağlayabilir. Virüs, insanların açığını kolluyor. Açık bulduğunda da hızlı şekilde yayılıyor. Şu anda Avrupa’nın çeşitli bölgelerinde yaşananların sebebi bu. Buna karşın hükümetler, pandemiyi sona erdirmek için hızlı hareket etmiyor. DSÖ tarafından gerçekleştirilen ‘Bağımsız Pandemi Hazırlık ve Müdahale Paneli’, kısa süre önce bir rapor yayınlayarak dünya genelinde bir pandemi anlaşması yapılması konusunda çağrıda bulundu. Bu anlaşma içerisinde bulunması gereken maddelerden birinin de sınırları açık olan ülkelerin kaynaklarını paylaşmasıydı. Fakat birbirleriyle rekabet halinde olan ülkeler ile bunu gerçekleştirmek imkansız.”  

Nabarro, son olarak şu cümleleri aktardı: “Bir halk sağlığı çalışanı olarak daha önce hiçbir sağlık sorununda görülmeyen ülkelerarası bölünme ve huysuzluğu Covid-19 pandemisinde gördüm.” 

Yorumlar (0)