DSÖ: “Çok yakında koronavirüsle ateşkes imzalayabiliriz”

DSÖ Avrupa Direktörü Kluge, aşılama oranının artması, kış mevsimi ve Omicron mutasyonunun bir araya geldiği şu günlerde salgında ateşkes döneminin başlayabileceğini aktardı. 

SAĞLIK 03.02.2022, 17:54 03.02.2022, 17:58
DSÖ: “Çok yakında koronavirüsle ateşkes imzalayabiliriz”

Dünya Kanser Günü münasebetiyle Dünya Sağlık Örgütü tarafından düzenlenen canlı yayına katılan DSÖ Avrupa Direktörü Hans Kluge, 2 senelik salgın sürecinde kanser hastalarının durumdan olumsuz etkilendiğini ifade ederek pek çok kanser hastasının varyantlar sebebiyle hastaneye gitmekten vazgeçtiğini ve erken teşhislerin de gerçekleştirilemediğini dile getirdi. 

“Kanserler erken teşhis edilebilirken Covid-19 bunu engelledi” 

Kanserler çeşitlerinin yüzde 40 oranında erken teşhis edilebildiğini dile getiren Kluge, Covid-19 pandemisinin bu erken teşhisin önüne set çektiğini açıkladı. “Kanserin erken teşhisi konusunda daha bilinçli olunmalı.” şeklinde konuşan Kluge’nin ardından DSÖ Sağlık Sistemlerinin Güçlendirilmesi için Sağlık Politikası Danışmanı Allison Ekberg, şunları ifade etti: “Hükümet, halkın ruhsal sağlığını korumak ve sağlık kurumlarına erişimini artırmak konusunda gerekli tedbirleri almalıdır. Bu süreçlerde ruh sağlığı desteklenmelidir.” 



“Aşı, bulaşmaya engel bir olgu değil” 

DSÖ Avrupa’da Aşıyla Önlenebilir Hastalıklar ve Bağışıklama Teknik Sorumlusu Dr. Oleg Benes, şunları aktardı: “Aşı ne yazık ki bulaş konusunda kesin korumaya sahip değil ancak ağır etkilerin, hastaneye yatışların ve sağlık sistemlerinin çökmesinin önüne geçiyor. Muhtemel yıkıcı sonuçları engelleyen aşılar, çocuklara da muhakkak yaptırılmalıdır. Hükümetler bu konuda derhal kesin kararlar almalı ve doğru adımlar atmalıdır.” 

“Dünya çapınca iş birliğine ihtiyacımız var” 

Hans Kluge, toplantının sonlarına doğru tekrar söz alarak şunları aktardı: “Koronavirüs aşı üretiminin yaygınlaştırılması ve aşılara erişimin eşitlenmesi için dünyaya buradan çağrıda bulunmak istiyorum. Salgınlara ve virüslere karşı daha hazır bir dünya oluşturmamız gerekiyor. Dünya çapında dayanışmaya ve iş birliğine ihtiyacımız var. Omicron mutasyonu, yüksek aşılama oranı ve kış mevsiminin sona yaklaşmasıyla birlikte artık bu pandemide kalıcı bir ateşkes sağlamamız mümkün. Şu anda salgında yaşadığımız süreç, uzun bir sükûnet süreci. Bunu kalıcı hale getirmek bizim elimizde.” 

Yorumlar (0)