DSÖ Başkanı koronavirüs için tarih verdi

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü/WHO) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Covid-19 (yeni tip koronavirüs) pandemisinin (küresel salgın) 2 yıldan kısa bir sürede sona ermesini beklediklerini bildirdi.

SAĞLIK 22.08.2020, 13:59
DSÖ Başkanı koronavirüs için tarih verdi

DSÖ'nün (Dünya Sağlık Örgütü/WHO) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Cenevre'de gazetecilere yaptığı açıklamada 1918 yılındaki İspanyol gribi salgınının atlatılmasının da yaklaşık 2 sene sürdüğünü hatırlatarak, mevcut teknolojinin, İspanyol gribi salgınına göre çok daha kısa sürede atlatılmasını mümkün kılacağını vurguladı.

Bir gazetecinin "1918'de bilimin bu denli gelişmemiş olmasına rağmen Covid-19'a göre yayılımının nasıl önüne geçildiğini" sorması üzerine DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Bilim o yıllara göre muhakkak çok gelişmiş ve mevcut teknoloji koronavirüs pandemisini daha kısa sürede atlatmamızı sağlayabilir ancak unutulmamalı ki günümüzdeki hareketlilik, 1918 yılındaki hareketliliğin onlarca kat üzerinde. Ülkeler arası ve kıtalararası hareketliliğin İspanyol gribi dönemine göre çok daha fazla daha fazla olması sebebiyle koronavirüsün yayılımı çok daha yüksek. Ancak o yıllara göre dediğim gibi aynı zamanda onu durdurabilecek teknolojimiz ve bilgimiz de var." ifadelerini kullandı.

1918 yılında ortaya çıkan İspanyol gribi, en az 50 milyon insanın hayatını kaybetmesine sebep olmuştu.

Eleştirilerin merkezindeki örgüt

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) küresel salgının (pandemi) başından bu tarafa ağır eleştiriler alıyor. DSÖ, başta Washington yönetimi olmak üzere, koronavirüs salgınına karşı yeteri kadar tedbir  almamakla, pandemi ilanını geç yapmakla ve elindeki bütçeyi kullanamakla suçlanıyor. Eleştirilerini daha ileri götüren Amerikan yönetimi, DSÖ'yü Çin yanlısı olmakla itham ediyor.

ABD Başkanı Donald John Trump da Dünya Sağlık Örgütü'nün görevini yapmadığını düşünerek en sert eleştiriyi getiren liderlerin başında yer alıyor. Eleştirilerini eyleme döken ABD Başkanı Trump, DSÖ'nün Pekin'e yeteri kadar baskı uygulamaması gerekçesiyle, sağladığı fonu kesmişti.

Zaman zaman sert sözlere maruz kalan DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus,  tüm dünya ülkelerini ayrı ayrı aşı çalışmaları yapmak yerine, DSÖ kontrolünde çalışmaların yürütülmesini istemişti.

Yorumlar (0)