DSÖ açıkladı: Maymun çiçeğinin ismi değişiyor

Avrupa ve birçok bölgede etkili olan maymun çiçeğinin (Monkeypox) adını, yaftalayıcı ve ırkçı bulan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), söz konusu durumu engelleyebilmek adına isim değişikliğine gitti.

SAĞLIK 28.11.2022, 17:41 29.11.2022, 17:23
DSÖ açıkladı: Maymun çiçeğinin ismi değişiyor

DSÖ tarafından yapılan yazılı bilgilendirmede, virüsün isminin değiştirilmesi düşüncesiyle uluslararası sağlık uzmanları ile bir süredir görüşme sağlandığı daha sonra ise maymun çiçeğinin adının “Mpox” şeklinde isimlendirilmesi noktasında üye ülkelere öneride bulunulacağı ifade edildi.

“Irkçı ve yaftalayıcı”

Söz konusu açıklamada ismin ırkçılık içerdiği dile getirilerek, "Maymun çiçeği salgını sene başında etkisini hissettirmeye başladığında sosyal medya üzerinde yaftalayıcı ve ırkçı ifadelerin kullanıldığı yönünde bilgilendirmeler DSÖ'ye yollandı." denildi.

İsim değişikliği adına başlatılan bir senelik geçiş aşamasında Mpox'un "tercih edilen isim" şeklinde önerileceği, daha sonrasında ise devamlı olarak kullanılacağı aktarıldı.

Endemik bir virüsün sebep olduğu nadir hastalıklardan bir tanesi olarak görülen maymun çiçeği, insanlara ilk defa 1970 senesinde Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde geçti. 1958 yılında maymunlarda rastlanması üzerine virüs, "maymun çiçeği" şeklinde isimlendirildi.

Yorumlar (0)