DSÖ açıkladı: Dünya genelinde...

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü), maymun çiçeği ve COVID-19 salgınlarında dünya çapında düşüş görüldüğünü bildirdi.

SAĞLIK 07.09.2022, 18:42
DSÖ açıkladı: Dünya genelinde...

Örgütün Cenevre'de bulunan merkezinde haftalık basın toplantısı yapan DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, salgınlara ilişkin son durumu yorumladı.

"COVID-19 evrim geçirdi"

Ghebreyesus, haftalık COVID-19 vaka ve ölümlerinin azalmayı sürdürdüğünü kaydederek, "Bu eğilimin süreceğini garanti edemeyiz. En tehlikelisi, eğilimin süreceği düşüncesine kapılmaktır." dedi.

Koronavirüs kaynaklı ölümlerin Şubat 2022'den beri yüzde 80'den daha fazla azaldığını belirten Ghebreyesus, "Buna rağmen son bir haftada her 44 saniyede bir insan koronavirüs sebebiyle öldü. Bahse konu ölümlerin büyük kısmı önlenebilir." şeklinde konuştu.

Ghebreyesus, virüsün evrim geçirdiğini kaydederek, DSÖ mensubu ülkelerin salgınla mücadeleyi sürdürmesi gerektiğine işaret etti.

"Düşüş trendi tehlikeli"

Maymun çiçeği vakalarında da düşüş görüldüğünü ifade eden Ghebreyesus, "Avrupa genelinde azalan bir trend görüyoruz. Amerika bölgesinde ise son bir hafta içinde vakalarda düşüş var ancak bu bölgede salgının son durumu hakkında net hükümler ortaya koymak zorlaşıyor." dedi.

Ghebreyesus, Amerika ülkelerinin bazılarından DSÖ'ye maymun çiçeği vaka bildirimi sayısı artarken, bazı ülkelerde ise virüse yakalananlara yönelik ayrımcılık ve yaftalamadan dolayı vaka raporlamalarının çok yetersiz geldiğini vurguladı.

Maymun çiçeğinde düşüş trendinin tehlikeli olduğu uyarısı yapan Ghebreyesus, "DSÖ olarak bütün ülkelere araştırma, test ve aşının bulunduğu ülkelerde aşılama gibi sağlık önlemlerini elden bırakmama önerisinde bulunuyoruz." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)