Dövme yaptıranlar dikkat: "Bu virüs 12-18 ayda öldürüyor"

Op. Dr. Eyüp Coşar, ileri evredeki HIV taşıyıcılarda yaşama tutunma sürelerinin 12 ila 18 ay arasında olduğunu dile getirerek, dövme yaptıranların tehlike altında olduğunu kaydetti.

SAĞLIK 01.12.2021, 21:57 03.12.2021, 09:30
Dövme yaptıranlar dikkat: "Bu virüs 12-18 ayda öldürüyor"

Coşar, modern çağın ölümcül hastalıklarının başında gelen AIDS hakkında çok önemli açıklamalar yaptı. Coşar, ileri evredeki bir hastanın yaşam süresinin 12 ila 18 ay arasında değiştiğini belirterek, “HIV, insanların bağışlık sistemini etkiliyor. AIDS ise sonradan kazanılmış bağışıklık yetmezliğidir. AIDS ve HIV birbirinden ayrıdır. Bağışıklık sistemini etkisiz hale getirerek vücudun direncini diğer enfeksiyonlara karşı savunmasız bırakır. HIV ile enfekte olmuş olan bir kişide hastalığın oluşması 10 seneyi bulabilir. İlerlemiş evredeki hastalar 12-18 ay kadar yaşama tutunabilir." dedi. 

HIV, AIDS'e nasıl dönüşür?

Coşar, HIV testi pozitif çıkan bir kişinin gecikmeden hastaneye başvurması gerektiğini söyleyerek, "HIV pozitif bir kişi, etkili, uygun ve virüsü baskılayan bir tedavi almadığında AIDS'e çevirebilir." şeklinde konuştu. 

HIV nasıl bulaşır?

Coşar, HIV’in bulaşma yollarını aktararak, “Korunmadan girilen cinsel ilişki, anal ve oral ilişki, tecavüz, kan nakli, virüslü iğne, uyuşturucu madde kullanımı, jilet ve dövme ile bulaşabilir. Anneden bebeğine hamilelik esnasında, doğum esnasında veyahut emzirme esnasında bulaşabilir." dedi. 

HIV belirtileri nelerdir?

Coşar, HIV virüsünün belirtilerine ilişkin olarak, “Baş ağrısı, halsizlik, yüzde 10'u geçen kilo kaybı, uzun süren ateşlenmeler, gece titremeleri, vücutta oluşan kızıl-pembe lekeler, lenf bezlerinde şişlik, kuru öksürük, nefes darlığı, ağızda beyaz lekeler, kronik ishal gibi belirtiler, HIV'in belirtileri olabilir. Bu belirtiler başka hastalıkların da habercisi olabilir. Kesin teşhis için düzenli aralıkla HIV taraması yapılmalıdır." sözlerini sarf etti. 

HIV tedavi edilir mi?

Coşar, HIV'de de erken tanının önemli olduğunu söyleyerek, şöyle konuştu:

"HIV, modern tıp teknikleriyle kronik hastalık olarak kalabilmektedir. Etkin bir tedaviyle, HIV pozitif olan insanlar kaliteli bir yaşam sürebilirler. Her hastalıkta olduğu gibi HIV'de de en önemli şey erken tanıdır." 

Yorumlar (0)