Dondurma mevsimi geldi, hastalıklar arttı! Korunmak için öneriler...

Yaz mevsiminin gelmesi ile beraber dondurma tüketiminde de artış meydana geldi. Yanlış şekilde dondurma tüketmek enfeksiyon hastalıklarını etkilemeye ve daha sık görülmesine sebep olmaya başladı. Uzmanlar ise dondurma tüketmek isteyen ve enfeksiyona yakalanmak istemeyen kişiler için uyarılarda bulundu.

SAĞLIK 22.07.2022, 14:13 23.07.2022, 12:45
Dondurma mevsimi geldi, hastalıklar arttı! Korunmak için öneriler...

Şüphesiz ki çok yüksek şekilde seyreden sıcaklardan en güzel kaçış yöntemi dondurmadır. Uzmanlar dondurmanın doğru koşullarda tüketilmesi durumunda vücuda zararlı değil, yararlı olacağını ifade etti. Enfeksiyon hastalıklarına yakalanmamak için dondurma tüketenlere uyarıda bulunan uzmanlar suyun önemine dikkat çekti.

Doğru şekillerde tüketilirse hasta olunmuyor

Uzmanlar yaz aylarında dondurmanın doğru tüketilmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Eğer ki dondurmayı doğru koşullarda tüketirseniz herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaşmazsınız. Ancak bağışıklığı düşük olan kişiler dondurmayı dikkatsiz şekilde tüketirse boğaz enfeksiyonuna sebep olabilir” dedi.

Dondurmanın faydaları nelerdir?

Dondurmanın bilinenin aksine birçok faydası olduğunu ifade eden uzmanlar, “Dondurma şeker, protein, kalsiyum, süt ve yağ, şeker gibi vücut için değerli maddeleri içerisinde bulundurur. Bu yüzden yaz aylarının vazgeçilmezi bir üründür. Tatlıyı seven kişiler için sağlıklı bir besin olarak görülebilir. Doğal meyvelerden oluşturulan dondurmalar antioksidan deposudur. İnek sütüne karşı alerjisi bulunanlar keçi sütünden üretilmiş dondurmalardan da tüketebilir” şeklinde konuştu.

Dondurma tüketirken hasta olmamak için öneriler

Dondurma tüketirken boğaz enfeksiyonuna yakalanmak istemeyenlere önerilerde bulunan uzmanlar, “Dondurmayı su ile beraber tüketmek yakalanacağınız boğaz enfeksiyonu riskini düşürüyor. Bu duruma ek olarak tüketeceğiniz dondurma ambalajından çıkarır çıkarmaz yememelisiniz. Belirli bir miktarda beklerseniz hem bağırsak hem de mide açısından rahat olacaktır. Aynı şekilde yerken eritip ve küçük parçalar halinde tüketmeniz boğaz enfeksiyonu tehlikesini düşürecektir” dedi.

Dondurma tüketirken dikkat edilmesi gerekenler

Dondurma tüketiminde dikkat edilmesi gerekenleri açıklayan uzmanlar, “Dondurmanın çok fazla oranda tüketilmesi kişilerde kilo sorunu olarak karşımıza çıkabiliyor. Tok şekilde tüketmek vücut için daha sağlıklıdır. Soğuk su ile dondurmayı asla tüketmeyin. Dondurma tükettikten hemen sonra dişlerimizin çürümesini engellemek için ağzınızı yıkamalısınız. Paketli dondurmalar kesinlikle soğuk zincir halinde korunmuş şekilde olmalı. Son tüketim tarihlerini kontrol ederek ürünleri almalısınız” diye konuştu.

Vücut direnci düşük olanları etkiliyor

Enfeksiyon hastalıklarına erken müdahale edilmediği durumlarda büyük sorunlara yol açabileceğini söyleyen uzmanlar, “Burnu tıkalı olan insanlar gece boyunca ağızdan nefes almak zorunda kalır. Ağızdan nefes alıp vermek boğazın kurumasına yol açar. Bunun yanı sıra ağızda kötü koku ve diş çürümesine kadar gidebilir. Bu durumda enfeksiyon riskini arttırır. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler de bu durumlar sebebiyle devamlı olarak boğaz enfeksiyonu yaşar. Uyku apnesi-horlaması şikayetleri bulunan kişiler gece boyunca uykuda tıkanma yaşar. Buna bağlı olarak daha fazla hastalanırlar. Geniz akıntısı ve sigara içenler de daha fazla hastalıkla uğraşan kişilerdir. Bağışıklık sisteminin zayıf olması, burun tıkanıklığı, ağızdan solunum, geniz akıntısı, fazla soğuk ve sıcak yemek içmek, sigara içmek, antibiyotik direnci, aşırı yorgunluk ve uykusuzluk, stres, burun alerjisi ve geniz eti de enfeksiyon hastalıklarının nedenleri arasında sayılabilir. Bir sene içinde 4-5 ten fazla bir miktarda boğaz enfeksiyonu yaşayan kişiler için ameliyat seçeneği uygulanabilir. Yaşanan boğaz enfeksiyonu en uygun şekillerde tedavi edilmezse bu enfeksiyon eklemlere, böbreklere ve hatta kalbe kadar gider ve büyük bir tahribat oluşturabilir” dedi.

Yorumlar (0)