Donduğunda kristalleşen bala dikkat!

Yüksek sıcaklıklarda bozulmayan balın buzdolabına konmaması yönünde tavsiyelerde bulunan satıcılar, özellikle donma yapan ballarda da kristalleşme olmamasına dikkat edilmesi için çeşitli uyarılar yaptı. 

SAĞLIK 03.08.2021, 10:18 04.08.2021, 14:30
Donduğunda kristalleşen bala dikkat!

Hava sıcaklıklarının etkisini yoğun bir şekilde hissettirdiği son dönemde, bal tüketmeyi seven vatandaşlar, ‘balı nasıl saklamalıyım’ sorusunun yanıtını merak ediyor. 

“Balı buzdolabına koymayın, güneş ışığına maruz bırakmayın”

Eskişehir’de yöresel lezzetler alanında işletme sahibi olan Elif Yıldız, bal ile ilgili pek çok bilgi kirliliği bulunduğunu, çok seçeneği bulunan balın orijinalliğinin genelde ayırt edilemediğini ifade etti. Balın saklanması hakkında da açıklamalar yapan Yıldız, “Bal sıcakta asla bozulmaz. Petekli balda peteğinin erime ihtimali var. Üreticiler, balın üretiminde arıyı bilhassa soğuk havalara bırakmazlar, ısı dengesini sağlamak amacıyla mücadele ederler. Bu sebeple arının ürettiği bu balı buzdolabına koyma ihtiyacı duymayız. Balı saklarken en çok yapılan hatalardan biri de balı direkt olarak güneşe bırakmak, diğeri de balı buzdolabına koymaktır. Balın raf ömrü oldukça uzundur. Orijinal doğal baldan bahsediyorsak 2 - 2 buçuk yıla kadar dayanabilir” sözleriyle balın buzdolabına konmaması gerektiğine dikkat çekti.

“Kristalleşen balı kullanmayın”

Kış döneminde normal bir mutfak dolabında saklanan balın da donma ihtimalinin yüksek olduğuna vurgu yapan Elif Yıldız, bunun olması halinde ise balın, ‘benmari’ olarak bilinen sıcak suyun üstüne bir kap içerisinde eritme yöntemiyle eriterek tüketilebileceğini ifade etti. Donan balın kaşıkla kontrol edilmesinin ardından tüketilmesi gerektiğini dile getiren Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Normal bir mutfak dolabında da balı saklarken bazı durumlarda donma yapabilir. Orijinal balsa eğer kış döneminde de donabiliyor. Donan balı ısıya maruz bırakmaktan çok benmari yöntemiyle yeniden eski şekline getirebilirler. Fakat eğer yaz döneminde sıcaklardan korkup buzdolabına koyarsanız da o bal donabilir, dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar var. Kaşıkla donan balı kontrol ettiğinizde çıtır çıtır bir şekilde şekerlenme sesi gelmiyorsa ve bir çikolata gibi sürülebilir kıvamdaysa bu orijinal bir baldır. Eğer kristalleştiyse kesinlikle tüketmeyin ve çöpe atın. Bu bala glikoz konulmuştur ve kesinlikle orijinal değildir”

Yorumlar (0)