Doktorlardan MS hastalığına karşı D vitamini uyarısı!

Kadınlarda erkeklere göre 2 kat daha fazla görülen MS hastalığının D vitamini eksikliği ve sigara kullanımı gibi faktörlerle ciddi düzeyde artış gösterebildiğine dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Vildan Yayla, hastalığın belirtileri, tanı süreci ve tedavisine ilişkin önemli bilgiler paylaştı.

SAĞLIK 30.05.2021, 15:59 30.05.2021, 16:05
Doktorlardan MS hastalığına karşı D vitamini uyarısı!

Dünyada yaklaşık olarak 2 milyon 800 bin, ülkemizde ise MS hastası 50 bin kişi bulunuyor. Kadınlarda erkeklere oranla 2 kat daha fazla görülen hastalık, sigara içen hastalarda atak riskini, D vitamininin az olduğu kişilerde ise hastalığın gelişme riskini arttırabiliyor.

Multipl Skleroz rahatsızlığının omurilik ve beyin gibi merkezi sinir sisteminin etkilendiği nörolojik bir sağlık problemi olduğunu belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Vildan Yayla, Multipl Skleroz hastası kişilerde tam olarak bilinmeyen bir sebeple, kişinin vücudunun savunma mekanizmalarının, nöron çevresini sararak sinyal iletiminde görev alan miyelin kılıfına saldırıp tahribat oluşturduğu ifade edildi.

Kalıcı hasarlara sebep olabiliyor

Sinir sistemi içerisinde tahribata uğrayan bölgenin sorunlu olan vücut fonksiyonunda aksaklık yaşanmaya başladığını kaydeden Yayla, bunun çoğu zaman geçici bir işlev bozukluğuna sebep olduğunu, ancak kimi zaman da kalıcı bir hasar oluşturabildiğine dikkat çekti.

Yayla, genç erişkinlerde sıkça fonksiyonel kısıtlılıklar oluşturan nörolojik rahatsızlık MS’in erkeklerde kadınlara göre yarı yarıya daha az görüldüğünü ve sık olarak 20 ila 40 yaşları arasında ortaya çıktığını söyleyerek, “10 yaş gibi erken başlangıcı olan hastalarla 40 yaşın ardından başlayan olgular da bulunuyor.” şeklinde konuştu.

MS rahatsızlığının bulaşıcı ve ölümcül bir hastalık olmadığını söyleyen Yayla, MS rahatsızlığı bulunan bir kişinin çocuğunda da bu hastalığın görülme riskinin yüzde 1-2 olabildiğine dikkat çekti.

MS hastalığının belirtileri

Prof. Dr. Yayla, hastalığın belirtilerinin kişiden kişiye değişiklik gösterebildiğini söyleyerek belirtilerin birçoğunun normal kişilerde başka hastalıklar veya vitamin eksiklikleriyle beraber görülebilme durumunun olduğunun unutulmaması gerektiğini ve hastalarda bu belirtilerin tamamının bir arada görülmeyip bir veyahut birkaçının bir arada bulunabileceğini söyledi.

Yayla, MS rahatsızlığının önde gelen belirtileri arasında şunları saydı:

  • Yorgun ve halsiz hissetme,
  • Yüzde veyahut vücudun bir tarafındaki kol veya bacakta veyahut iki bacakta güç kaybı yaşama,
  • Kol veya bacaklarda uyuşma, hissizlik ve karıncalanma,
  • Tek veya çift gözde bulanık görmek, görme bozuklukları,
  • Kas sertleşmesi,
  • Sık idrara çıkma veyahut idrar kaçırma,
  • Bağırsak sorunları,
  • Dengesiz yürümek,
  • Konuşma bozukluğu,
  • Cinsel işlev problemleri.

MS hastalığına bağlı olan yakınmaların MS atağı esnasında oluşup daha sonra iyileşebileceği gibi bir kısmının uzun bir dönem kalıcı olabileceğini de söyleyen Yayla, bu belirtilerin atak olarak tanımlanabilmesi için en az 24 saatlik sürede devam etmesinin gerekli olduğu bilgisini paylaştı.

Hastalık tanısının hastalığa ilişkin deneyimli bir nörolog tarafından koyulması gerektiğinin büyük bir önem taşıdığını söyleyen Yayla, “Uzun zaman tedavi ve takip gerektiren bu hastalıkla başlangıç dönemlerinde MS’i taklit edebilen birçok hastalık olmasından dolayı hastaların bir kısmında tanıya ilişkin şüphe de duyulabilmektedir.” şeklinde konuştu.

Vücutta D vitamininin eksik olması MS riskini arttırıyor

Sebze ve meyve ağırlıklı, Akdeniz mutfağı türünden ve balık ağırlıklı bir beslenme yönteminin MS hastalığı için iyi bir beslenme programı olduğunu söyleyen Yayla, yiyeceklere atılan tuz miktarının da azaltılması gerektiğine dikkat çekti.

Yayla, sigara kullanımının tüm vücut sağlığına olduğu gibi MS rahatsızlığı için de büyük bir zararı olduğunu söyleyerek, sigara kullanan MS hastalarının çok daha sık ataklar geçirdiğini ve hastalığın kötü bir şekilde gidişine sebep olabileceğini, bundan dolayı muhakkak sigaranın bırakılması gerektiğini ifade etti.

Yayla, vücutta D vitamininin eksik olmasının MS riskini arttırabileceği bilgisini paylaşarak, “Bundan dolayı MS hastaları D vitamini için en önemli olan gün ışığından yararlanmalı, eğer gerekirse doktorun tavsiyesiyle D vitamini takviyesi almalı.” dedi.

MS rahatsızlığının tedavisinin kişiye özel olduğunu kaydeden Yayla, atak esnasında yapılacak olan kısa dönem atak tedavisi ve meydana gelen bu atakların olmasını engellemeye ilişkin uzun süreli tedaviler olmak üzere iki farklı tedavi şeklinin uygulandığını kaydetti.

Gerçekleştirilen atak tedavisinin, ülkemizde sıkça uygulanan şekliyle genel olarak damardan serumla verilen bir kortizon tedavisi şeklinde olduğunu söyleyen Yayla, atakların sıklığını azaltmak ve kişinin fiziksel yöndeki becerilerinin korunmasına dair birçok uzun dönemli tedavi opsiyonunun olduğunu ifade etti.

İlk seçenek olarak haftanın belirli günlerindeki iğne ile tedavi dışında, günde 1-2 kez tablet formları da kullanılabildiği gibi, bu tedavilerden bir sonuç almayan veya aşırı aktif durumdaki kimi hastalarda ayda bir kez veya 6 ayda bir kez damardan uygulanan farklı uygulama usullerinin de tedavi opsiyonları arasında olduğunu söyleyen Yayla, “MS hastalığı artık çok daha iyi bir şekilde kontrol edilebilir düzeye gelmiştir. Uygun ve erken tedaviyle MS’e bağlı olan özürlülük durumları mühim bir oranda azaltılabilmektedir.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)