Doktorlardan D vitamini uyarısı: Doğal yolla alması kolay, fazlası zarar…

Pandemi döneminde özellikle hareketsiz yaşamın biraz daha artmasıyla çocuklarda, gençlerde ve düzensiz beslenen yaşlılarda kas ve kemik hastalıklarının artış gösterdiğine dikkat çeken uzmanlar, kalsiyum kaynağı D vitamininin günde 10-15 dakika güneşten sentezlenebileceğini söylüyor. Ayrıca D vitamininde doktor tavsiyesi olmadan takviye ürünler kullanmanın zararının da altı çiziliyor.

SAĞLIK 15.05.2021, 11:36 16.05.2021, 09:20
Doktorlardan D vitamini uyarısı: Doğal yolla alması kolay, fazlası zarar…

Medipol Mega Üniversitesi Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Doç. Dr. Mehmet Ağırman, “D vitaminindeki eksiklik, yetişkinlerde kemik erimesi, çocuklarda raşitizme zemin hazırlıyor. Kas güçsüzlükleri, motor gelişiminde gerilik, ağrılar, ileri durumlarda yetmezlik kırıklarına da sebep olabilir. Koronaya karşı bağışıklığı güçlendiren D vitamini depolarımızı izolasyon döneminde balkonda veya açık bir pencerenin önünde güneşte 15 dakika durarak doldurabiliriz.” dedi.

Ağırman yaptığı yazılı açıklamada, D vitaminini almanın vücudun kalsiyum dengesini yerine getirdiğini söyleyerek, “Koronaya karşı bağışıklığı güçlendirici etkisi ve koruyucu özelliği birçok çalışmada ifade edildi. Koronavirüse yakalanma oranlarına bakıldığında D vitamini eksik olan kişilerin virüse yakalanma ihtimallerinin arttığı görülmüştür. Bununla beraber D vitamininin esas etkisi ise kas-iskelet gelişimini desteklemesidir.” dedi.

Ağırman öte yandan saatlerce güneşte durmanın gereksiz olduğunu ifade ederek, “Sabah 10:00-15:00 saatleri arasında yüz, kol ve bacakların 10-15 dakika boyunca doğrudan güneş ışığıyla teması vitamin sentezi için yeterli. Koyu tenli kişilerde bu süre biraz daha artış gösterebilir.” dedi.

D vitamini eksikliği kemik erimesine sebep olabilir

D vitamininin eksik olması durumunda görülebilecek olan rahatsızlıkları paylaşan Ağırman şunları söyledi:

“D vitamininin eksikliği yetişkinlerde kemik erimesi, çocuklarda raşitizme zemin hazırlıyor. Bununla beraber motor gelişiminde gerilik ve kas güçsüzlükleri görülebilir. Günde 10-15 dakika balkonda veya pencere önünde durarak D vitamini ihtiyacımızı karşılaşabiliriz.

Özellikle büyüme çağında olan çocuklar, düzensiz beslenen yaşlıların kemik kütlesini koruması için güneşe ihtiyaçları var. Eve kapanılan bu dönemde hareketten mahrumiyet kemik gelişimini ve kas sistemini olumsuz şekilde etkileyebilir.”

Doç. Dr. Mehmet Ağırman, kan değerlerine bakılmadan ve doktor tavsiyesi olmadan takviye edici bir D vitamini kullanmanın faydasından çok zararı olabileceğine dikkat çekiyor.

“Süt, balık ve yumurta doğal D vitamini deposu”

Balık, yumurta, süt ürünleri ve kimi tahılların içerisinde D vitaminin olduğunu ve neredeyse yüzde 80’inin güneşin senteziyle ciltten sentezlendiğini söyleyen Ağırman, UV ışınları azaldıkça, D vitamini sentezininin de azaldığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“Kapalı alanlarda, yüksek düzeyde hava kirliliğinin bulunduğu yerlerde, yoğun bulutlu zamanlarda, cilde ulaşan UV ışınlarıyla D vitamini sentezi de azalıyor. Tam kapanma zamanında diş, kemik ve kasların ana destekleyicisi D vitamini için güneş ışınlarının dik bir şekilde geldiği saatleri kaçırmayalım. Açık pencere ve balkonlardan yararlanalım. Ancak uzun süre güneş ile temas etmemeye çalışalım.

Özellikle çocuklarımızın kemik gelişimini arttırmak amacıyla D vitaminiyle ev içinde kemiklere yük bindiren egzersizleri ihmal etmememiz gerekir. İp atlama, zıplama ve koşma gibi aktiviteler, kemiklerin gelişimini destekleyerek ilerleyen yaşlardaki olası bir kemik erimesi hastalığını önlemeye yardımcı olacaktır.”

“Gereksiz yere D vitamini almaktan kaçının”

Ağırman açıklamalarında D vitamininin vücutta yağlarda depo edildiğini ve bu sebeple yeterli miktarda sentezlenmesini ve abartılmaması gerektiğini kaydederek, D vitamini eksik kalacak korkusuyla kan düzeyleri bilinmeksizin ve doktor tavsiyesi olmadan D vitamininin alınmamasının da altını çiz

Yorumlar (0)