Doktorlar uyarıyor: Mevsim geçişlerine dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Funda Yalçın, hava değişikliklerinin yaşandığı bu süreçte vatandaşlara uyarılarda bulunarak yaşanan bu mevsim geçişlerinin akciğer hastalıklarını tetikleyebileceğini söyledi.

SAĞLIK 16.03.2021, 12:56 17.03.2021, 10:25
Doktorlar uyarıyor: Mevsim geçişlerine dikkat!

Hava değişimlerinde enfeksiyon kapma riskinin daha fazla olduğuna dikkat çeken Funda Yalçın, akciğer hastalığı olan hastaların özellikle bu dönemlerde kapacakları enfeksiyonlar nedeniyle daha sık atak geçirebileceklerini belirtti.

“Mevsim geçişleri hastaların atak geçirmelerine sebep oluyor”

Mevsim geçişlerinde özellikle havaların rüzgârlı olması durumunda bu tarz hastalıklara sahip kişilerin daha bilinçli şekilde hareket etmeleri tavsiyesinde bulunan Yalçın, “Akciğer enfeksiyonu olan hastalarımız kesinlikle doktor kontrollerini aksatmamalılar. Çocuklarında yetişkinlerinde bu dönemlerde sağlıklarına özel önem vermesi gerekiyor. Çünkü bu dönemlerde akciğer enfeksiyonu olan hastalar daha sık atak geçirebiliyor. Örneğin hastanın astımı varsa bu yönde şikayetleri daha çok artıyor” dedi.

“Bol sıvı tüketilmeli”

Solunum enfeksiyonu taşıyan hastaların rutin kullandıkları ilaçları almaya daha fala önem göstermeleri gerektiğini kaydeden Funda Yalçın, ilaçların düzensiz alınması durumunda hem hastaların daha fazla atak geçirmelerinin hem de hastalık süreci takibinin zorlaşabileceğini dile getirdi.

Özellikle KOAH hastalarına uyarılarda bulunan Yalçın, “KOAH hastaları günlük kullandıkları ilaçlarına dikkat etmeliler. İlaçlarını düzenli kullanarak bol sıvı tüketmeliler. Kendimizi ne kadar sağlıklı hissedersek edelim muhakkak mevsim geçişlerinde sağlımıza iki kat daha değer vermeli ve yapılan bu tavsiyelere göre hareket etmeliyiz” dedi.

“Sıcaklığa uygun kıyafetler giyilmeli”

Bireylerin günlük sıcaklıklara uygun olarak kıyafet tercihinde bulunmalarını öneren Yalçın, “Ne olursa olsun tedbiri elden bırakmamalıyız. Ve doktor tavsiyelerine mutlaka uymalıyız. İçinde bulunduğumuz mevsimin şartlarına ve o günün sıcaklığına göre kıyafetler tercih etmeliyiz. Göğüs hastalıkları, KOAH, astım ve bronşit gibi çeşitli hastalığı olan hastalarımız bu dönemlerde kontrollerini aksatmamalılar. Uyku düzenine, beslenmeye ve sıvı tüketimine özen göstermeliler” diye konuştu.

Yorumlar (0)