Doktorlar ısrarla uyarıyor: Aşısız hamileler büyük risk altında

Doç. Dr. Nilüfer Tuğut pandeminin hala yoğun olarak devam ettiği bu riskli dönemde, gebelik süreci ve Covid-19 aşısına yönelik hayati önem taşıyan açıklamalarda bulundu. Açıklamasında aşısız hamilelerin yüzde 99’unun koronavirüsden kurtulamadığını belirterek uyarılarda bulundu.

SAĞLIK 04.11.2021, 11:51 05.11.2021, 09:32
Doktorlar ısrarla uyarıyor: Aşısız hamileler büyük risk altında

Doç. Dr. Nilüfer Tuğut, Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı veriler üzerinden önemli açıklamalar ve uyarılar yaptı. 2020 yılında yaşanan gebe ölümlerinin salgından önceki yıla göre yüzde 52 oranında arttığını belirten Tuğut, geçen yıla oranla yüzde 50’den fazla anne adayının koronavirüs nedeniyle kurtarılamadığını ve bunların yüzde 99’unun aşısının olmadığının altını çizdi.

Tuğut açıklamasında şunları söyledi: “Gebelik oluştuğu andan itibaren bağışıklık sistemini baskılayarak solunum ve kalp sistemlerine de ek bir yük bindirir. Bu dönemde enfeksiyon riski daha fazladır. Aşılama; başta enfeksiyon riski olmak üzere, erken doğum ve yoğun bakıma yatış riskini son derece azaltıyor. Bu nedenle hem bebek hem de anne için en iyi yol tartışmasız aşı olmaktır.”

Risk yok, fayda var

Doç. Dr. Tuğut, ayrıca canlı olmayan virüs aşılarının gebelerde yıllardır güvenli bir şekilde uygulandığını belirterek, “Covid-19 aşıları üzerinde hem hayvan hem de insanlar üzerinde yapılan deneyler bize gösteriyor ki, aşılama fetüs ve gebelerde bir risk oluşturmadığı gibi enfeksiyon riskini de azaltıyor. Aşının sonrasında gebe kadında oluşan antikorların da bebeğe geçerek doğduktan sonra da koruma sağladığını anlaşılıyor. Bebeğiniz ve kendiniz için aşı olmayı sakın ertelemeyin” uyarını da yaptı.  

Yorumlar (0)