Doktor Karadağ, Covid-19 aşısı olan kişilerin neden hastalığa yakalandığını açıkladı 

Prof. Dr. Mehmet Karadağ, Covid-19 aşısı sonrasında sağlıklı ve düzenli uygu uyumanın vücuttaki antikor oluşumunu artırdığını ifade etti.  

SAĞLIK 13.10.2021, 17:59
Doktor Karadağ, Covid-19 aşısı olan kişilerin neden hastalığa yakalandığını açıkladı 

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ, Covid-19 aşısı sonrasında antikor oluşumu hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Sağlıklı ve düzenli uykunun bağışıklık sistemi üzerindeki etkisi hakkında konuşan Mehmet Karadağ, uykunun, “vücut ve sağlık arasındaki altın zincir” olduğunu ifade etti. Karadağ, “Bu zincir koparsa, yani uyku alınamazsa beden sağlıklı şekilde yaşayamaz. Uyku, multidisipliner (çok alanlı) bir durumdur.” sözlerini sarf etti. 

“Günde 6-9 saat arasında uyunmalı” 

Karadağ, konu hakkında şunları kaydetti: “Sağlıklı uyku için belirli özellikler vardır. Günde 6 ila 9 saat arasında uyumak gerekir. Sağlıklı uyku için sessizlik, karanlık ve ısı sağlanmalı. Ayrıca sağlıklı uyumak, günlük ve sosyal yaşantıları da değiştirir. Uykuda solunum bozukluğu ve horlama yaygın olarak görülebilir. Özellikle erkeklerde bir yaştan sonra bu ihtimal artar. Horlayan kişiler genellikle rahat nefes alamadıklarını ifade ederler. Aldığımız her nefes kanımızı temizlerken horlayan insanlarda nefes alma durumu gece yarısında durabilir. Fakat nefes alamazsak bu durumda vücudumuza düzenli olarak oksijen girmez ve bu da tüm iç organlarımızı etkiler.” 



“Uykuda solunum bozukluğu, konsantrasyon güçlüğü yaratır” 

Karadağ: “Uykuda solunum bozukluğu çekmek ve uyku apnesine sahip olmak, kişilerin sabahları baş ağrısıyla uyanmasına, sosyal yaşamında problemler oluşmasına ve konsantrasyon bozukluğu çekmelerine sebep olur. Salgın döneminde Covid-19 tanılı hastalara bazı testler yapıldığında uyku apnesine sahip olup olmadıklarını değerlendirdik. Hastalarımıza bazı sorular soruyoruz. Bu soruların yarısı için dahi olsa ‘evet’ cevabını verirse bu durumda kendisinin uyku apnesi olduğunu doğruluyoruz. Araştırmalarımıza göre uyku apnesi olanların Covid-19'a yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu gördük. Yani uyku apnesi olan kişiler daha mı kolay Covid-19'a yakalanıyor? Evet. Uyku apnesi olan kişiler bu hastalığı daha mı ağır geçiriyor? Evet.” 

“Uyku bir tür restorasyon dönemidir” 

Karadağ: “Uyku, dinlenme dönemi değil bir tür restorasyon dönemidir. Gün boyu yorulan ve stres altında kalan kaslar, vücut, beyin ve organlar uyku sırasında dinlenir, beslenir ve olgunlaşır. Aşı yapılan kişilerde lenfositlerin daha çok antikor ürettiğini biliyoruz. Kişilerin antikoru ne kadar yüksekse de hastalığa karşı korunmanın o kadar fazla olduğu biliniyor. Sağlıklı uyku da hem lenfositin gelişmesinde hem de antikor oluşmasında doğrudan etkili oluyor. Yapmış olduğumuz çalışmalar da bunu gösterdi. Bu da insanların vücut direncini artırıyor.” 



“Aşı olduğu halde hastalanan kişilerin bağışıklığı düşük” 

Karadağ: “Vücut direnci yüksek kişiler Covid-19'u daha hafif geçirirken direnci düşük kişiler bu hastalığı daha ağır geçiriyor. Direnci düşük kişilerin yoğun bakımda daha fazla tedavi gördüğü de doğru. Aşı yaptıran kişilerin bile hasta olduğunu görüyoruz. Bunun sebebi, aşı yaptıran bazı kişilerin vücut dirençlerinin düşük olması. Ayrıca aşı olduğu halde hasta olanlar arasında ek hastalıklarının bulunduğunu ya da kortizon kullandıklarını da biliyoruz. Vücut direncinin düşük olması, aşı olunduğu halde ölümü bile beraberinde getirebiliyor. Direnci artıran şey de özellikle sağlıklı uyku. Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının sağlıklı uyku konusunda farkındalık oluşturması gerekiyor. Sağlıklı uyku için önümüzdeki tüm engelleri kaldırmalıyız.” 

Yorumlar (0)