Doktor Çelik: “Kenelere, Covid-19'dan daha fazla dikkat etmeliyiz” 

Baharın gelmesiyle birlikte ülke genelinde artış gösteren kene ısırığı vakaları, ölüme kadar götürebiliyor. Uzman Doktor Merve Çelik, kene ısırığı ve hem ısırık hem de insanların çıplak elle hayvanlara temas etmesiyle bulaşan KKKA hastalığından bahsetti.  

SAĞLIK 08.06.2021, 13:20
Doktor Çelik: “Kenelere, Covid-19'dan daha fazla dikkat etmeliyiz” 

Uzman doktorluk görevini Sinop’ta icra eden Merve Çelik, halk arasında “kene” olarak bilinen ve “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)” hastalığını yayan hayvan hakkında açıklamalarda bulundu. Bahar ayının gelişiyle birlikte artan kene ısırığı ve yayılan KKKA hastalığının insan ölümlerine sebep olduğunu belirten Çelik, kene ısırığında yapılmaması gerekenleri anlattı.

Merve Çelik: “Keneler, KKKA denilen hastalığı insanlara bulaştırıyorlar. Vücutlarının ön kısmında bulunan iğneler ile insan derisinin altına nüfus ederek vücuda yapışıyorlar ve halk arasında bilinen tabirler ‘ısırıyorlar’. Kenenin iğneleri ile geçen KKKA hastalığı aynı zamanda çıplak el ile hayvanlarını idrarına ve kanına nüfus eden insanlara bulaşan hastalıkla aynı. Bu hastalığın hasta hayvanlardan ve hatta insanlardan bulaşma ihtimali çok yüksek.” 

Ölümcül özelliği var ama aşısı yok

Merve Çelik: “KKKA, ölümcül özelliğe sahip bir hastalık fakat henüz aşısı bulunmuyor. Ülkemizde özellikle İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz’de hastalığa sıkça rastlamak mümkün. Covid-19'a dikkat ettiğimiz kadar KKKA hastalığına da dikkat etmemiz gerekiyor. Hatta bu hastalık için daha çok önlem almalıyız çünkü Covid-19'un aşısı varken bunun yok. Ayrıca KKKA’nın kesin bir tedavisi de bulunmuyor. Destek tedaviler ile hastaları iyileştirmek mümkün. Bu sayede de 100 KKKA hastasından 5 tanesi vefat ediyor.”



Hastalıktan korunmak mümkün

Doktor Çelik: “KKKA hastalığından korunmak ise mümkün. Keneler ile teması mümkün olduğunca azaltmak, yeşillik alanlarda açık renk kıyafetler giymek ve sık sık bir böcek olup olmadığına dair vücudu kontrol etmek, mümkünse uzun kıyafetler giymek ve paçaları çorabın ya da ayakkabının içine sokmak en büyük önlemlerden.”

Kene yapıştığı görüldüğünde ne yapmalı?

Doktor Çelik: “Vücuda yapışmış kene gördüğümüzde asla çıkarmaya çalışmamalıyız. Keneye çıplak elle temas etmemeliyiz. Evde çıkarılan kene vakalarında genellikle hayvanın iğnesi kırılıp içeride kalabiliyor. Bu sebeple en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak uzmanların keneyi çıkarmasını sağlamalıyız. Sağlık kuruluşuna başvurmak kadar bunu hızlıca yapmak da çok önemli. Kene, kendisindeki KKKA virüsünü vücuda bırakmadan önce hızlı şekilde müdahale edilmesi gerekir. Pek çok kişi kenenin üzerine kolonya dökerek ya da dezenfektan sıkarak onu öldürmeye çalışıyor ki bunlar da oldukça yanlış.”

Belirtiler, 10 gün içinde görülebiliyor

Uzman Doktor Çelik: “Bu hastalığın belirtileri bir günde de ortaya çıkabiliyor 10 günde de. Vücuttan vücuda değişiyor. Halsizlik, ateş, üşüme, karın ağrısı, kusma, titreme, bulantı gibi belirtiler olduğunda en yakında sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekiyor. Başvurulmaması ve tedaviye başlanmaması halinde belirtiler daha ileriye giderek ağızda ve vücudun çeşitli yerlerinde kanamalar başlıyor.” 

Yorumlar (0)