Doğum uzmanı, geliştirdiği teknikle tıp literatürüne girdi

Kahramanmaraş’ta Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Adnan Yener, bazı kadınların gebe kalması konusunda problem teşkil eden tüp tıkanıklığının açılması için geliştirmiş olduğu yeni bir teknik sayesinde tıp literatürüne girdi. 

SAĞLIK 08.01.2022, 13:22 08.01.2022, 15:21
Doğum uzmanı, geliştirdiği teknikle tıp literatürüne girdi

Kahramanmaraş Kadın Doğum Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Adnan Yener, 4 yıldır kadınların yaşadığı tüp tıkanıklığı yaptığı çalışmasının detaylarını aktardı. 

Gebelik oranı, yüzde 25’ten yüzde 75’e yükseldi

Türkiye’de ve dünya genelinde de kullanılan ‘Tubal Sterilizasyon’ metodunun geliştirilerek, kadınlarda görülen gebelik oranının yüzde 25’ten yüzde 75’lere yükseldiğini belirten Dr. Yener, şunları anlattı:

“Bizim tekniğimiz şöyle; tüpleri bağlı insanların veya herhangi bir hastalık nedeniyle tüplerinde tıkanıklık bulunan hastaların ameliyatında bir yenilik geliştirdik. Yaptığım ameliyat, yıllardır Türkiye’de ve dünyada gerçekleştirilen bir ameliyattı. Bu ameliyatı niye yapıyorduk? Evli veya bekar kadınlar, arzu ettikleri çocuk sayısına ulaşınca ‘Ben artık çocuk istemiyorum, tüplerimi bağlayın.” diyorlar. Bu dönem içinde bazen bağlattığına pişman oluyor ve birtakım sebeplerle geri dönüşümler oluyor fakat tüpler bağlandıktan sonra veya hastalık geçirenlerde zor oluyordu. Açılma yöntemi, 4 hastadan 1 tanesinde açılabiliyordu. En iyi hastanelerde dahi yüzde 25’lik bir başarı sağlanıyor ve açılabiliyordu. 4 seneden beri Kahramanmaraş Kadın Doğum Hastanesi’nde yaptığım bir çalışmanın sonucu olarak geliştirdiğim teknik sayesinde tüplerin açılma yüzdesi yüzde 75’e yükseldi. Yaklaşık 1 ay önce aradılar ve yapmış olduğumuz ameliyat tekniğini başarılı bulduklarını ve literatüre dahil edildiğini, 1 ay sonra ise yayımlayacaklarını söylediler. Bu çalışmamızı biz, Türkçe yayımladık. Çalışmamız şu an devam ediyor" açıklamasını yaptı.

‘Tıp literatürüne girdi’

Geliştirdiği yeni tekniğin detaylarını anlatan Dr. Yener, "Dikişi attığımızda içine koyduğumuz telin ardından kanal yeniden kapanabiliyordu. Fakat yeni tekniğimizde, uzun bir tel fubnial uç olarak bilinen tüpün ucundan girdiriyorum ve rahimin ucuna bir ucunu bırakıyorum. Öteki ucunu ise hastanın karnından çıkarıyorum. Kanalın içinde tel bulunuyor ve bunu dikiyorum, dikişin ardından katetal, iyileşinceye kadar içerde kalıyor. Tel, kaynayıncaya kadar içinde kalıyor. Hastanın yaşıyla bağlantılı bir şekilde her gün dikişler tele yapışmasında diye 5 cm teli dışarı çıkarıyorum. 8-10 gün kaldıktan sonra tamamen teli dışarı çıkarıyorum ve kanal açılmış oluyor. Bu teknikle, kanalın tekrar kapanma olasılığı olmuyor.” şeklinde konuştu

Dr. Yener’in yeni geliştirdiği yönteme ilişkin hazırlanan ve yayımlanan makalenin ardından 'Yener tekniği', tıp literatürüne girdi. 

Yorumlar (0)