Doğal şifa kaynağı Hidroksitirozol'ün etken maddesi Türkiye'de üretilmeye başlandı

AR-GE şirketi sahibi olan Faruk Durukan, kanser ve virüslerle mücadelede önemli bir etken maddesi olarak bilinen Hidroksitirozol’ü Türkiye’de üretmeyi başardı.

SAĞLIK 16.04.2021, 12:13 16.04.2021, 18:00
Doğal şifa kaynağı Hidroksitirozol'ün etken maddesi Türkiye'de üretilmeye başlandı

Kanser ve virüsler üzerinde etkili

AR-GE şirketi sahibi olan Faruk Durukan, virüs ve kanser üzerinde etkili olduğu belirlenen Hidroksitirozol’ü Türkiye’de üretmeye başladı.

Zeytin meyvesinde, yaprağında ve yağında bulunduğu belirtilen Oleuropein’in hidrolizi ile ortaya çıkan etken bir madde olarak bilinen Hidroksitirozol’ün, son dönemlerdeki çalışmalarda antienflamatuvar ve güçlü bir antikoksidan etkisine sahip olduğu açıklanmıştı. Gelişmiş bazı dünya ülkelerinde üretilen Hidroksitirozol isimli etken madde, Türkiye’de, Faruk Durukan’ın sahip olduğu bir AR-GE firması tarafından üretilmeye başladı.

Balıkesir Edremit’te, etken maddelere yönelik çalışmalar yapan bu AR-GE şirketinin üretmeye başladığı Hidroksitirozol etken maddesine ilişkin açıklamalarda bulunan Faruk Durukan, bu maddeyi dünyada üreten üçüncü ülke olduklarını ifade etti ve şunları aktardı:

“Daha önce zeytinin yapraklarından Oleuropein isimli bir etken madde üretiyorduk ki üretime devam ediyoruz. Söz konusu bu etken madde,  kanser ile birçok bilimsel projede veya çalışmalarda kullanılıyor. Şu an ise Kovid-19 ile mücadele kapsamında da etkili olduğu ortaya çıktı. Oleuropein’in gen yapısına bakıldığında Hidroksitirozol denilen etken bir madde söz konusu ve üç gruptan oluştuğu biliniyor. Şu anda bizi Hidroksitirozol’u isimli etken maddeyi üretmeyi başardık. Hidroksitirozolu zeytinin meyvesinden elde ediyoruz. Siyah ya da yeşil fark etmiyor. Hidroksitirozol bulunuyor ve bu, Oleuropein grubunda yer alıyor. Bu madde, virüsler ve antioksidan üzerinde etkili. Buna ilişkin kanser konusunda bilimsel yayınlar da yapılmış. Bu maddenin ne işe yaradığı şu ana kadar belliydi. Ancak, Türkiye’de üretilmiyordu. Bu maddeyi dünyada üretebilen 1-2 ülke bulunuyor. Biz de böylece üçüncü ülke olduk.”

“Türkiye’de ilk kez üretiliyor”

 Hidroksitirozol’ün doğal şifa kaynağı olduğunu açıklayan Durukan, içindeki etken maddenin bütünüyle ilaç hammaddesi olduğunu ifade etti ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Etken madde bütünüyle ilaç hammaddesidir. Biz zaten zeytini yerken Hidroksitirozol’ları almış bulunuyoruz ve aslında şifa kaynağı da diyebiliriz. Bizim Hidroksitirozol'u toz halinde üretiyoruz. Dolayısıyla bu, öğütülmüş bir ürün değil, tamamen etken bir maddedir. Ayrıca sıvı halde de üretimini yapabiliyoruz. Ülkemizin bu şekilde bir etken maddeye ihtiyacı var. Ayrıca bütün dünyanın var. Doğal elde edilen etken maddeler özellikle bütün dünyada tercih ediliyor. Hidroksitirozol’u ilk bulan biz değiliz ancak Türkiye’de ilk üreten biziz.”

Yorumlar (1)
Nuray 2 yıl önce
Üründen almak İstiyorum ama iletişim numaranızı ulaşamadım