Doğal ağrı kesici olarak kullanılan 14 besin

Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Betül Merd, doğal ağrı kesici olarak değerlendirilen 14 besinle ilgili bilgi verdi.

SAĞLIK 14.07.2022, 17:25 15.07.2022, 10:16
Doğal ağrı kesici olarak kullanılan 14 besin

Bazı meyve ve bitkiler, binlerce senedir doğal ağrı kesici amacıyla kullanılıyor. 
 

Aşırıya kaçılmaması gerekiyor

Yaşamlarının belli dönemlerinde birtakım ağrı şikayetleri yüzünden yaşam kalitesi düşen çok sayıda insan, ilaçların yerine daha az yan etkisi bulunan doğal ağrı kesicileri kullanıyor. Vücudu gevşeterek bazı ağrıları azaltan bu meyve ve bitkileri tüketirken aşırıya kaçılmaması lazım. Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Betül Merd, bu ağrı kesici doğal besinlerle ilgili bilgi verdi. 
 

Kırmızı üzüm 

Kırmızı üzümün koyu renkli türü, doku dejenerasyonuna katkı sağlayan enzimleri bloke eden güçlü resveratrol içermektedir. Yapılan incelemelerde resveratrolun, sırt ağrısına yol açan kıkırdak hasarına karşı koruma katkısı verdiği tespit edilmiştir.

Zencefil 

Uzun yıllardır sindirim sistemini rahatlattığı aktarılan zencefil ayrıca iyi ve etkili bir ağrı kesicidir. Mide bulantısını engelleyen zencefil, mide yatıştırma özelliğiyle de aynı zamanda bilinmektedir. Zencefil, artrit kaynaklı olan ağrıyan eklemler ve adet krampları da başta olmak üzere ağrıyla mücadele eden doğal bir bitkidir. Yapılan araştırmalarda, zencefil kapsüllerinin antiinflamatuar olarak bilinen ilaçlar gibi, ağrıları hafifletme konusunda işe yaradığı tespit edilmiştir. Miami Üniversitesi’nde 6 hafta boyunca devam eden bir araştırma neticesinde, kronik diz ağrısı bulunan hastaların 3’te 2’sinin zencefil özü ile ayağa kalktıktan sonra biraz daha az ağrı hissettiği aktarılmıştır. Araştırmalar, egzersiz sonrası ağrının üstesinden gelme konusunda zencefilin yardımcı olabileceği yönünde yoğunlaşmaktadır. 

Papatya 

Papatyada da ağrı kesici içerik bulunmaktadır. Sinir sistemi ile ilgili ağrılara yönelik insanlar, yüzyıllardır papatyayı kullanır. İyi bir kas gevşetici olarak bilinen papatya çayının ağrıları azalttığı bilinmektedir. 

Soya 

Soyanın yüzde 30 ve üzeri oranda osteoartrit diz ağrısını kestiği belirlenmiştir. Oklahoma Eyalet Üniversitesi’nde gerçekleştirilen araştırmada, 3 ay boyunca 40 gram soya proteinini her gün tüketmenin, ağrı kesici ilaç kullanımını hemen hemen yarı yarıya azalttığı tespit edilmiştir. 
Soyanın, içeriğinde bulunan izoflavonların anti-inflamatuar niteliği sebebiyle ağrı kesici etkisi bulunduğu bilinmektedir. 
 

Zerdeçal 

Zerdeçalın içinde bulunan bileşik, iltihaplanma da dahil vücuttaki çeşitli rahatsızlıklar üzerinde etkili olabilmektedir. Kurkumin takviyesi alan kişilerin osteoartrit ve romatoid artrit problemleri ile baş edebildiği belirlenmiştir. Zencefilin içine bal konulması ve demlenmesi şeklinde hazırlanan çaya karabiber ilavesi etkisini artırmaktadır. Hint gıdalarında yaygın bir şekilde kullanılan baharatın, ibuprofen kadar romatoid artrit ağrısına etkili olduğu tespit edilmiştir. Sıçanlar üzerinde gerçekleştirilen araştırmalarda, eklemlerin artritten tahribatını da zerdeçalın engellediği belirlenmiştir. 
 

Kiraz 

Kirazın içeriğinde bulunan antosiyaninler olarak bilinen yüksek derecede antioksidanlar, kirazın ağrıyla mücadelesinin anahtarıdır. Yapılan incelemelerde, egzersiz yapan erkeklerde kiraz suyunun kas hasarı semptomlarını azalttığı tespit edilmiştir. Ayrıca ağrı kesici antosiyaninler çilek, ahududu, vişne ve böğürtlende bulunmaktadır. 
 

Kahve 

Reçetesiz satılan pek çok baş ağrısı ve soğuk algınlığı ilacında kafein bulunmaktadır. Yapılan incelemelerde, çok tercih edilen ağrı kesicilerle beraber tüketildiği zaman ağrı kesicilerin etkilerini arttırdığı tespit edilmiştir. Son dönemde ise kafeinin ağrı azaltıcı bir güce sahip olduğu da keşfedilmiştir. Fakat kafein alımı sürecinde aşırıya kaçmamak önem arz etmektedir.

Balık 

Balıkta bulunan omega-3 yağ asitleri, migren, romatoid artrit, Crohn hastalığı da başta olmak üzere birtakım otoimmün hastalıklardan iltihaplanma ya da ağrıyı azaltabilmektedir. Düzenli bir şekilde balık tüketen, kronik sırt ve boyun ağrısı olan hastalarda etkili olduğu değerlendirilmektedir. Yapılan bir incelemede ağrısı bulunan hastaların yüzde 60’nın, 3 ay boyunca balık yağı tüketmesinin ardından rahatlama yaşadığı ve hemen hemen çoğunun, ağrı kesicileri tamamen bıraktığı aktarılmaktadır. Kronik ağrıları bulunanların uskumru, somon, alabalık ya da sardalye gibi yağlı balık besinlerinden haftada 2-3 öğün yemesi tavsiye edilmektedir. Tamamı omega-3 kaynağı olarak bilinen bu balıklar düzenli bir şekilde tüketildiği zaman ağrıyı baskılamaktadır. Fakat kan sulandırıcı içilmesi halinde, ilk başta uzman hekime danışılmalıdır. Çünkü omega-3'ler, söz konusu ilaçların etkisini artırabilmektedir. 


 

Yaban mersini 

Yaban mersini, ağrıyı azaltabilecek ve iltihapla savaşabilecek birçok bitkisel öğeler içermektedir. Meyvenin mevsimi olmaması halinde, donmuş yaban mersini ile benzer bir biçimde besin içeriği bulunmaktadır. Portakal ve çilek de dahil polifenol ve antioksidan içeren diğer meyvelerin de yatıştırıcı etkileri bulunmaktadır. 
 

Kabak çekirdeği 

Migren ataklarını azaltmasıyla tanınan bir mineral olan kabak çekirdeği, eşsiz bir magnezyum kaynağıdır. Öte yandan osteoporozun engellenmesine ve tedavisine destek olmaktadır. Daha çok magnezyum için kaju ve badem fıstığı, koyu yeşil sebzeler (lahana ve ıspanak gibi), fasulye ve mercimek düzenli bir şekilde tüketilmelidir. 
 

Nane 

Nane yağı, irritabl bağırsak sendromunun özellikleri olarak bilinen ağrılı kramplarını, şişkinlik ve gazı gidermektedir. Aşırıya kaçmamak koşuluyla nane çayı içenler, mide rahatsızlığı kaynaklı ağrılarının yatıştığını ifade etmektedir. 
 

Ceviz 

İçeriğinde bulunan yüksek derecede omega-3 yağ asitleri ile kalp ve beyin sağlığının haricinde ağrılara da iyi katkı vermektedir. Düzenli bir şekilde ceviz tüketmek, eklem ve kas ağrıları üzerinde etkilidir. Özellikle ara öğün ve kahvaltılarda tüketilmesi tavsiye edilmektedir. 
 

Sarımsak 
Baş ve diş ağrısına iyi gelen sarımsak, doğal antibiyotik özelliğiyle tanınmaktadır. Özel sağlık olayları dışında genellikle günde 2-3 diş sarımsak kemik ve kas ağrılarına iyi gelmektedir. 
 

Sızma zeytinyağı 

İçeriğinde oleokantal enzimi bulunan sızma zeytinyağının, bir anti-inflamatuar bir diğer adıyla iltihap giderici etkisi bulunmaktadır. Öte yandan bu enzimin ağrıyı azalttığı aktarılmıştır. Fakat bu enzimin etkisini göstermesi için zeytinyağının doğal olması ve eski tarzlara göre sıkılarak tüketime hazır hale duruma önemlidir. Bütün bu besinler, kişide beslenme veya kronik hastalıklar ile farklı problemler varsa dikkatli bir şekilde tüketilmeli, gerekli durumlarda doktora danışılmalıdır.

Yorumlar (0)