Diyetisyen Hallaç: “Kurban etini pişirirken kuyruk yağı kullanmayın” 

Diyetisyen Fatma Hallaç, Kurban Bayramı’na günler kala kurban eti hakkında açıklamalarda bulundu. Pişirilmesi, saklanması ve tüketim miktarına ilişkin açıklamalarda bulunan Hallaç, “Kurban etini kömürleştirmeden yiyin.” ifadesini kullandı. 

SAĞLIK 17.07.2021, 15:13 18.07.2021, 13:00
Diyetisyen Hallaç: “Kurban etini pişirirken kuyruk yağı kullanmayın” 

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte et heyecanı da başladı. Diyetisyen Fatma Hallaç, kurban etlerinin saklanması, pişirilmesi ve tüketilmesi ile ilgili önemli bilgiler verdi. “Bayram boyunca kırmızı et tüketmek, özellikle kalp-damar ve hipertansiyon hastalarında hayati riskler oluşturur. Her zaman olduğu gibi bayramda da sağlıklı beslenme prensiplerine uymak ve porsiyon kontrolü yapmak gerekir.” şeklinde konuşan Hallaç, doğru beslenme ilkeleri kapsamında yeterli ve düzenli protein tüketiminin olması gerektiğini belirtti: “Gün içinde tüketilmesi gereken protein miktarı kişinin ağırlığına, sağlık durumuna ve fiziksel aktivitesine göre değişir. Hayvansal proteinlerin büyük kısmını oluşturan etlerin de doğmuş yağ ve kolesterol içerikleri oldukça fazladır. Günde 150 gram kadar et tüketmek önemlidir. Fakat bu etin saklama ve pişirilme koşulları da oldukça önemlidir.” 



Et nasıl saklanır? 

Hallaç: “Buzluktan alınıp çözdürülen etin tamamı pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır. Tekrar dondurulan ette mikroorganizmaların üremesi daha kolay olur. Buna mahal vermemek için kurban etlerini bir porsiyonluk olacak şekilde kendinize göre ayarlayıp buzluğa koymalısınız. Etleri buzdolabı poşetine koymalı ya da yağlı kağıda sararak buzluğa veya derin dondurucuya koymalısınız. Bu şekilde hazırladığınız etleri buzlukta –2 derecede birkaç hafta, derin dondurucuda –18 derecede ise 4 ay saklayabilirsiniz.” 



Sakatat tüketimi 

Hallaç: “Etlerin sindirimi zordur. Hele yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmeden hem de sindirmede zorluk çıkartır. Mide ve bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen pişirip tüketmekten uzak durmalıdır. Bu etleri buzlukta birkaç gün bekletmeli, ızgara ya da haşlama yöntemiyle pişirerek tüketmelidir. Bu dönemde ayrıca sakatat tüketimi de artmaktadır. Fakat kolesterol, kalp ve damar rahatsızlığı bulunan kişiler, sakatat tüketiminden uzak durmalıdır.” 



Kurban etleri nasıl pişirilmeli? 

Hallaç: “Etler ve etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle tereyağı ve kuyruk yağının yemeklerde kullanılmasından kaçınılmalıdır. Mangal yapılacak etler de kömürleşene kadar kızartılmamalıdır. Kömür etler, her daim kanser riski taşır. Ayrıca etin ateşe çok yakın pişirilmesi de vitamin kaybına yol ateş. Yüksek ateşte ısınan etlerde de ısı, iç kısma ulaşmaz. Etin iç sıcaklığı en az 75 derece olmalıdır. Et, orta ya da kısık ateşte pişirilmeli, kendi yağında hazırlanmalıdır.” 

Yorumlar (0)