Diyarbakır'da vaka sayılarında patlama yaşanıyor

Koronavirüs risk tablosunda önce mavi renkle gösterilen Diyarbakır'da vaka sayılarının artmasıyla tablonun rengi bir anda sarıya döndü.

SAĞLIK 31.03.2021, 11:31 31.03.2021, 18:16
Diyarbakır'da vaka sayılarında patlama yaşanıyor

Bir süre önce test sayılarının 500’lere kadar gerilediği şehirde, vaka sayılarının 4 kat birden artmasıyla test sayılarında adeta patlama yaşanıyor. Diyarbakır’ın sarı renge dönmesiyle kent genelindeki günlük olarak yaptırılan test sayısı bin 500'lerin üzerine çıktı.

“İnsanlar rehavete kapıldı”

Normalleşme adımlarının gelmesiyle beraber Diyarbakırlıların rehavete kapılması pozitif vakaların kent genelinde aniden yükselmesine neden olduğunu dile getiren Uzman Doktor Halis Yerlikaya, Diyarbakır’da kutlanan Nevruz Bayramı etkinliklerinin etkisinin ise bu hafta itibariyle görülmeye başlanacağını söyledi.

Koronavirüs salgınının tüm yıkıcı etkilerinin Diyarbakır’da yaşandığını kaydeden Yerlikaya, “Özellikle son 1 yıl içindeki yaz aylarında ciddi vaka artış oranlarıyla karşı karşıya kaldık. Maalesef acil servislerde ve ameliyatlarda hasta seçtiğimiz dönemleri yaşadık. Alınan tedbirlerle beraber şehrimizde salgının etkisi önemli seviyede azalmıştı. Ancak toplum arasında yayılan mutant virüsün etkileri yaptığımız testlerdeki pozitiflik oranını yeniden yukarılara çekti” dedi.

“İngiliz mutantı gençler arasında daha hızlı yayılıyor”

Koronavirüs mutasyonlarından biri olan İngiliz mutantının gençler arasında daha hızlı yayıldığını aktaran Uzman Doktor Halis Yerlikaya, bu durumun kaygı verici olduğunu belirtti.

Yerlikaya, “Hastanelerimizde ve yoğun bakımlarımızda yatan hastalarımızın sayısında ciddi azalmalar görülüyordu. Ancak henüz kontrol altına alınamayan salgının birinci dalgasının üçüncü etkisiyle karşı karşıya kalmanın endişesini taşıyoruz. Bu noktada temizlik kuralalrına riayet etmenin önemini bir kez daha hatırlamış oluyoruz. Şuanda ülkemizde görülen vakaların yüzde yetmişinden fazlası İngiliz mutantıdır. Bu virüsün gençlerimiz arasında daha çabuk yayıldığını biliyoruz. O sebeple sırası gelenlerin mutlaka koronavirüs aşısını yaptırmalarını önemle tavsiye ediyoruz. Maalesef henüz tehlike geçmiş değil” diye konuştu.

Yorumlar (0)