Diyabetli çocuklara umut oldu

Antalya'da 4 yaşındayken teşhisi konulan Tip-1 diyabet hastalığı nedeniyle insülin tedavisi görmeye başlayan ve şimdi 25 yaşında olan Turan Can, aynı hastalığa sahip çocukları hiç yalnız bırakmıyor.

SAĞLIK 11.12.2019, 16:06
Diyabetli çocuklara umut oldu

Antalya'da dünyaya gelen Turan Can henüz 4 yaşındayken çok hızlı kilo kaybetmesi nedeniyle götürüldüğü hastanede Tip-1 diyabet teşhisiyle insülin tedavisi görmeye başladı. Şimdi 25 yaşında olan Turan Can, diyabetle mücadeleyi bir hayat tarzı olarak benimsedi.

Başarılı bir eğitim hayatı var

Turan Can, hastalığın ve yıllardır devam eden tedavinin olumsuzluklarına rağmen eğitim hayatını aksatmadı ve isteklerinden ödün vermedi. Akdeniz Üniversitesi Sanat Tarihi bölümü ile Çevre Koruma ve Kontrol bölümünden mezun olan Can, Anadolu Üniversitesi Sosyoloji bölümünden de diploma aldı. Voleybol antrenörlüğü yapan Can, bu meslekte ilerlemek istediği için yeniden hazırlandığı sınavlarla Akdeniz Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi'ni kazandı.

"Şeker Kardeşler" grubunu kurdu

Eğitimi devam eden Turan Can, kendi hayatından yola çıkarak kendisi gibi çocuk yaşta diyabete yakalanan çocuklara rehberlik ediyor. Can, hastalıkla mücadele sürecinde elde ettiği başarıları, küçük arkadaşlarıyla paylaşıyor. Arkadaşlarıyla birlikte organize ettikleri diyabet kamplarında kurdukları müzik grubuyla her sene, 50 diyabetli çocuğa unutulmaz anlar yaşatan Can, yatılı hastalara da refakat ediyor. Can, sosyal medyada kurduğu "Şeker Kardeşler" grubuyla da hastalıkla mücadele edenlere her daim ulaşabiliyor.

"Çocuklara yalnız olmadıklarını hissettiriyoruz"

Zor bir yaşamı olmasına rağmen kendisiyle aynı yollardan geçen hastalara mutluluk dağıtmayı sürdüren Can, hikâyesini paylaştı. Turan Can, hastalık ile mücadele etmeyi bir hayat biçimi haline getirmesinin kendisi ve yakınları için büyük avantaj yarattığını dile getirdi. Çocukluk ve gençlik zamanlarının mücadeleyle geçtiğini söyleyen Can, kendisi gibi diyabetli hastalara örnek olmak istediğini belirtti.

Eğitim hayatının ve diğer hastalar için yaptığı işlerin her zaman ön planda olduğunu vurgulayan Can, şunları söyledi:

"Benim gibi diyabetli arkadaşlarla çok yakın bir ilişkimiz var. 'Şeker Kardeşler' isminde bir grubumuz var. Bu grubumuzla uzun süre tedavi olanlar ile yeni hastalık teşhisi konulan kişileri ya da aileleri bir araya getiriyoruz. Hastanelerle bağlantılarımız da çok kuvvetli. Yeni teşhis konulan çocukları da buluyoruz. Onların aileleriyle görüşmeler yapıyoruz. İnsülin kullanımı, beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenler ve nasıl spor yapılması gerektiğiyle ilgili bilgilendirmeler yapıyorum. Çocukların kendilerini diğer insanlardan farklı hissetmemelerini sağlamaya çalışıyorum. Onlara yalnız olmadıklarını hissettiriyoruz."

Her şey çocuklar için

Turan Can ailelere de rehberlik ettiklerini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aileler toplumda yer alan 'Şeker hastalığı öldürmez, süründürür' gibi hurafe denebilecek yanlış bilgiler yüzünden kendilerini çok yıpratıyor. Diyabetli bir insanın normal bir insandan farkı yok. Herkesin beslendiği gibi besleniyor. Yalnızca daha sık ama daha az yiyorlar. Ara öğün yapıyoruz. İnsülin ise insanları tedirgin ediyor. Gece yarısı bile beni arayıp bir şey soran aileler olabiliyor. Bir çocuğumuzun yüzü güldüğünde, bana sarıldığında tüm yorgunluğum gidiyor. Benim bütün mücadelem onların mutluluğu için. Her sene düzenlediğimiz diyabet kamplarında hasta çocuklarla bir araya geliyoruz. Onlarla yüz boyama, mini konserler, spor etkinlikleri gibi şeyler yapıyoruz. Onlara herkes gibi bir yaşam sürebileceklerini ve bunu yapmaları gerektiğini gösteriyoruz."

Bir voleybol kulübünde antrenörlük yaparak geçimini sağlayan Turan Can, en büyük hayali ise çalıştırdığı sporcuların millî takım formasını giydiği günleri görmek.

Yorumlar (0)