Dişlerinizi sıkmanızın sebebi olumsuz duygular olabilir 

Diş sıkma ve diş gıcırdatma durumu pek çok kişinin hayatında en az bir kez yaşadığı sıkıntılar arasında yer alıyor. Tıp literatürüne “Bruksizm” olarak yansıyan bu hastalık, uyku bozukluğuyla bağlantılı olabilir. 

SAĞLIK 12.04.2021, 12:47 13.04.2021, 09:25
Dişlerinizi sıkmanızın sebebi olumsuz duygular olabilir 

Diş Hekimi Büşra Doğan, tıp ismi Bruksizm olan fakat halk arasında diş gıcırdatma ve diş sıkma olarak bilinen hastalık hakkında açıklamalarda bulundu. 

Bu durumun dünya genelinde bir sorun olduğunu belirten Doğan, bu durumun “ara sıra” olduğunda zarar vermeyeceğini fakat belirli bir rutin içine oturtulduğunda ise diş, ağız içi ve hatta çene kemiği problemlerine sebep olabileceğini ifade ediyor.

Diş gıcırdatmanın gündüz, diş sıkmanın ise genelde uyku sırasında ortaya çıktığını belirten Diş Hekimi, bu durumun genellikle endişe, mutsuzluk, huzursuzluk ve stres gibi olumsuz duygular sonucunda ortaya çıktığını belirtse de çarpık veya eksik dişlerden kaynaklanabileceğini de söylüyor.



Bruksizm teşhisi

Uyku sırasında dişlerini sıkan insanların genellikle farkında olmadığını, uyandıkları zaman çene ve ağrısı çektiklerini dile getiren Doktor, bu iki durumunda kesinlikle bruksizm belirtisi olduğunu söylüyor. Hatta kronikleşen diş sıkma ve gıcırdatma durumu, uyku sırasında diş köklerin gevşemesine ve diş kayıplarına sebep olabiliyor.

Bruksizmden kaynaklı olarak dişlerini kaybeden milyonlarca kişinin olduğunu dile getiren Diş Hekimi Doğan, kanal tedavisi, protez, dolgu gibi pek çok işlemin bruksizm nedeniyle yapıldığını da sözlerine ekliyor.



Çene kemiğine de yansıyor

Büşra Doğan, bruksizm rahatsızlığının yalnız dişlerle sınırlı kalmadığını, çene kemiğinde de etkili olduğunu; ileri derecede bruksizm yaşayanların çene kemiği problemlerinden dolayı yüz görünüşlerinin değiştiğini ifade ediyor.

Bruksizm tedavisi

“Bruksizm tedavisi, hastanın da katılımıyla birlikte oldukça kolaydır. Öncelikle bir hekime muayene olursunuz. Hekim, uyku sırasında dişlerinizi gıcırdatmanızı ve sıkmanızı engellemek amacıyla bir “gece plağı” yaptırır ve bunu takarak uyku sırasındaki rahatsızlık, uyku sonrasındaki ağrılardan kurtulabilirsiniz.” 



“Diş hekiminiz sizden stresi azaltmanızı isteyecektir. Stres giderici etkinlikler, egzersizler yapabilir, psikolojik destek alabilirsiniz. Ayrıca uyku yastığını ve yatış pozisyonunu değiştirmek de diş sorunlarınızı azaltabilir. Bu süre zarfında kafeinli ve asitli içeceklerden uzak durabilir, sert yiyecekleri çiğnemekten ve yemekten kaçınabilirsiniz. Özellikle alkol tüketimi, diş gıcırdatmayı artırıcı sebeplerden biridir.” şeklinde konuşan Büşra Doğan, bruksizmin kolay tedavi edilebilir bir problem olduğunu da belirtiyor.

Yorumlar (0)