Disleksi Nedir?

SAĞLIK 23.08.2020, 16:27
Disleksi Nedir?

Disleksi kişinin üstün veya normal zekâ düzeyinde olmasına rağmen dil becerileri, yazma ve okuma konularında sorunlar yaşamasına neden olan bir çeşit özel öğrenme bozukluğudur. Çoğunlukla kendini küçük yaşta olan çocuklarda göstermekte olup bilinenin aksine görülmesi oldukça yaygın bir durumdur. Yapılan araştırmalara göre çocukların yaklaşık %20’si yani her beş çocuktan biri dislektiktir. Disleksi genelde genetik geçişle ortaya çıkmakta olan genetik bir sorundur.  Çocuklarda öğrenme ve okuma güçlüğü olarak nitelendirilen disleksinin birçok belirtisi mevcuttur. Bunlardan en önemlileri; okuma bozukluğu, yazma bozukluğu, öğrenme bozukluğu ve anlama bozukluğu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Disleksi Belirtileri

Okuma bozukluğunda disleksi kendini kelimeleri tersten okuma, kelimeleri atlama ve harfleri karıştırma gibi sorunlarda gösterebilmektedir. Örneğin çiçek kelimesini “keçiç” şeklinde veya araba kelimesini “abara” olarak okunması disleksi belirtisi olarak görülebilir. Yazma bozukluğunda ise harfleri tersten yazmak veya e harfi yerine üç rakamını kullanıyor olmak ve benzeri yanlışları sıkça gerçekleştiriyor olmak bir diğer belirtidir. Örnek olarak ders yerine “bers” yazmak veya et yerine “3t” yazmak verilebilir. Bir diğer güçlü belirti olan öğrenme bozukluğunda; basit komutları takip etmekte zorluk çekilmektedir. Örnek olarak ayakkabıları ters giymek, sol ve sağı sürekli karıştırmak verilebilir. Bir diğer belirti ise anlama bozukluğudur. Disleksiye sahip insanlar çoğu zaman dalgın ve dikkatsizlerdir. Bu durum da onların bir şeyleri dinlerken veya öğrenirken anlamalarını zorlaştırmaktadır. Dikkat eksikliği ile disleksinin birlikte görülme ihtimali oldukça yüksektir, hatta yapılan araştırmalara göre beraber görülme oranları yaklaşık %50 civarındadır. Disleksi tanısı aslında önce aileden başlamaktadır. Meraklı aileler, çocuklarına bir şeyler öğretmeye ve anlatmaya çalışırken onun öğrenemediğini ve hatırlamadığını gördüklerinde şüphelenmeye başlayacaktır. Ancak kesin ve doğru tanı için mutlaka bir uzmana danışılması gerekmektedir. Yapılan testler ve araştırmalar sonucunda uzman doktorlar doğru tanıyı çocuğa koyacaktır.

Okumakta, yazmakta ve öğrenmekte güçlük çeken her çocuk disleksi değildir ancak her disleksi çocuk okumakta, yazmakta ve öğrenmekte güçlük çekmektedir. Disleksi çocuklarda inanılanın aksine zekâ geriliği yoktur sadece dikkat eksikliği veya öğrenme güçlüğü sorunları yaşadığı için zekâ sorunu olduğu düşünülmektedir.

Yorumlar (0)