Diş hekiminden uyarı: Dişinize limon ve karbonat uygulamayın

Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nden Diş Hekimi Dr. Öğretim Üyesi Özge Gürbüz, “Dişleri evde beyazlatabilmek için limon ve karbonat gibi dişleri aşındıran yöntemler uygulanmaması gerek. Çünkü aşınan dişlerin zamanla tekrar beyaz rengi geri dönüşü olmayan şekilde kaybedilir.” dedi.

SAĞLIK 23.09.2021, 10:55 24.09.2021, 09:42
Diş hekiminden uyarı: Dişinize limon ve karbonat uygulamayın

Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nden yapılan açıklamada konuya dair değerlendirmeleri alan Gürbüz, beyaz dişlere sahip olmak amacıyla dişlerde leke bırakan kahve, çay ve asitli içeceklerin tüketilmemesi gerektiğini, renkli ve asitli içeceklerin pipetle tüketildiğinde etkilerinin nispeten azaltılabileceğini ifade etti.

Gürbüz, diş temizliğine yardımcı olan besinlerden bahsederek, “Havuç, elma, armut gibi tükürük salgılanmasını arttıran ve diş minelerinde temizlik etkisi oluşturan yiyecekler dişleri temiz tutmaya yardımcı oluyor. Tükürük salgılanmasının artmasına yol açan şekersiz sakızlar dolaylı olarak dişleri de temizler.” dedi.

Beyazlatıcı özellikli diş macunlarının hekim tavsiyesi neticesinde kullanılması gerektiğini söyleyen Gürbüz, şunları söyledi:

“Parlak ve beyaz dişlere sahip olmak için önce dişlerin bakımını düzenli olarak yapmak gerekli. Günlük en az 2 kez olacak düzeyde dil fırçalamak, ara yüz fırçası, diş ipi, gargara gibi hijyen ürünlerini kullanmak, dişleri istenilen seviyeye getirir. Bununla beraber diş fırçasının da düzenli aralıklarla değiştirilmesi gerekli. Bu değişimin zamanını diş fırçasının kılları yamulmaya başladıysa anlayabiliriz. Özellikle evde dişleri beyazlatmak maksatlı limon ve karbonat gibi yöntemlerin kullanılmaması gerek. Çünkü aşınan dişlerin beyaz rengi zamanla geri dönülmez şekilde yitirilebilir.”

“Kimi gargaralar diş renginin sararmasına sebep olabilir”

Dişlerde uzun zaman içerisinde oluşan renk değişimlerinin nedenlerine ilişkin konuşan Gürbüz, şunları söyledi:

“Diş gelişimi anne karnında başlıyor”

“Anne karnında başlamış olan diş gelişimi, bebeğin dişlerinin çıkması aşamasında kullanılmış olan ilaçlar, annenin geçirdiği hastalıklar etkilidir. Yaşlanmayla beraber belirginleşen sarı renkli dentin dokusu ve incelen mine dokusuyla değişimler görürüz. Bunun yanında minede küçük çentik ve çatlakların olması, mine yüzeyinde, kahve, çay, tütün ve ilaçların olması da renklenmelerin meydana gelmesine sebep olabilir. Çay, kahve, tütün ürünlerinin tüketimi dişlerde renklenmelere sebep olabilir.

Klorheksidin içeren ağız gargaralarının uzun dönemli kullanılması, demir ve tetrasiklin içerin ilaçlar da diş renklenmelerine neden olabilir.

Gürbüz, dişlerin ve ağzın sağlığı için doğru diş fırçalama, diş ipi, profesyonel diş temizliğinin önemine vurgu yaptı.

Kimyasal ürünler nedeniyle dişlerde renklenmeler oluşabileceğini söyleyen Gürbüz, bunların giderilmesi maksadıyla ayrıntılı uygulamaların gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Yorumlar (0)