Diş çürüğüne karşı yapmanız gereken, 5 sebebi ortadan kaldırmak

Restoratif Diş Tedavisi Bölümü Öğretim Üyesi Gündoğdu, diş çürüklerine karşı atılacak adımları dile getirdi. Çürüğe sebep olan 5 nedenin engellenmesi halinde güçlü ve sağlıklı dişlere vesile olunacağını dile getiren Gündoğdu, 6 ayda bir muayene olunması gerektiğini de hatırlattı.

SAĞLIK 01.03.2022, 14:12 02.03.2022, 13:53
Diş çürüğüne karşı yapmanız gereken, 5 sebebi ortadan kaldırmak

Bir üniversite hastanesinin Restoratif Diş Tedavisi Bölümü’nde Dr. Öğretim Üyesi olarak görev yapan Ceyda Gündoğdu, çürüğe sebep olan 5 maddeyi ve bunlardan korunma yollarını anlattı. Sağlıklı ve güçlü diş ile diş etlerine sahip olmanın kolay olduğunu sık sık dile getiren Gündoğdu, şunları ifade etti: “Öncelikle ne olursa olsun, ister dişleriniz ve diş etleriniz sağlıklı olsun isterse olmasın, 6 ayda bir diş hekiminize muayene olmanız gerekir. Çünkü diş çürükleri, erken çocukluk dönemi dediğimiz, bebeklerde çıkan ilk dişle birlikte başlayabilir. Diş hastalıkları arasında en yaygın görüleni diş çürüğüdür ve kronik bir rahatsızlıktır.”

“En küçük bakteri bile çürük için yeterli”

Çürüğün oluşumuna değinen Gündoğdu, “Çürüğün oluşması için en küçük bir bakteri bile yeterlidir. Bu bakteri, tüketilen karbonhidratla beslenir. Eğer yeterli süre boyunca dişte kalırsa büyümeye başlar. Kronik bir hastalık olan çürüğün önlenebilmesi için sebeplerini bilmek gerekir. Dişlerde estetik kaybına ve fonksiyon bozukluğuna sebep olabilen çürükler, yalnız ağız içini değil, vücudun diğer organlarını ve genel sağlığı da etkiler. İnsanların yaşam kalitesi, çürükle birlikte düşer.” ifadelerini kullandı.



Diş çürüklerinin 5 ana sebebi

“Diş çürüklerinin 5 ana sebebi vardır. Çarpık diş, koruyucu dişlik ya da cihaz kullanımı, ağız kuruluğu, diyet alışkanlığı ve ağız hijyeni bu sebeplerdir. Diş çürüklerinin oluşmasını engellemek için alınabilecek bazı önlemler vardır. Örneğin karbonhidrat ve türevlerini, asitli içecekleri ve şekerli gıdaları sık sık tüketenlerin ağzındaki bakterilerin asitle birlikte daha hızlı şekilde çürüğe dönüştüğünü biliyoruz. Bu sebeple beslenme düzenine dikkat etmek gerekiyor. Günde en az 2, en fazla 3 kez diş fırçalamak gerekiyor. Fırçalama eylemi, dişlerde bulunan gıda artıklarını uzaklaştıracağından dolayı çürük oluşumunu engeller.”

“Çürüğe karşı minerallerden faydalananın”

“Mineraller, diş çürüğünü engelleme özelliğine sahiptir. Doktorunuzun tavsiye ettiği, kalsiyum ve flor bakımından zengin olan cilaları ve gargaraları kullanabilirsiniz. Bu temizlik ürünlerinin kullanılmaması, çürüğe davetiye çıkartır. Dişlerde şekilde bozukluğu ve çarpıklık bulunması da fırçalamanın etkisini düşürerek çürük oluşumunu artırır. Öte yandan tükürük, ağız içindeki en doğal yıkama mekanizmasıdır. Ağız kuruluğuna sahip olmak, ağız içinin doğal yollardan temizlenmesinin önüne geçer ve bu da çürük riskini yükseltir. Ağız kuruluğu yaşanması durumunda doktor gözetiminde tedavi uygulanmalıdır. Çürükler, diş yüzeyinde ufak bir çukurla başlar ve o çukur görülür görülmez tedavi edilmelidir. Tedavi edilmediği takdirde hızla genişler. Çürük, apseye sebep olabileceği gibi diş kaybına da sebep olabilir.”

Yorumlar (0)