Diş ağrısı sandı, gerçek bambaşka çıktı: 'Delirten hastalık'

Çoğunlukla ‘delirten hastalık’ olarak bilinen ve diş ağrısıyla karıştırılan trigeminal nevralji ile 18 senedir boğuştuğunun farkında olmayan 65 yaşındaki Mehmet Selim Koçak, ağrıdan kurtulmak amacıyla sağlam olan 6 dişini çektirdi. Ağrıları sebebiyle bir şey yiyip içemeyen hasta Koçak, İzmir’de 'delirten hastalık' teşhisinin konulmasının ardından sağlığına kavuştu. 

SAĞLIK 24.12.2021, 16:43
Diş ağrısı sandı, gerçek bambaşka çıktı: 'Delirten hastalık'

Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde ikamet eden 65 yaşındaki Mehmet Selim Koçak, 18 senedir ağzında ve yüzünde hissettiği şiddetli ağrıyı diş ağrısı zannederek, seneler boyunca birçok kez doktora ve hastaneye gitti. 

6 sağlam dişini çektirdi

Yemek yerken, hatta su içerken dahi zorlanan Selim Koçak, dişlerinde bir problem olduğunu zannederek değişik dönemlerde tam 6 sağlam dişini çektirdi. Ağrıları bir türlü geçmeyen Mehmet Selim Koçak, ardından son olarak Medicana International İzmir Hastanesi'ne başvurdu. Yapılan tetkiklerde, 6 sağlam dişini çektiren Koçak'ın 'delirten hastalık' ismiyle bilinen trigeminal nevralji rahatsızlığı ile mücadele ettiği öğrenildi. Ağrılarından 18 senedir kurtulamayan hasta, Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Şenoğlu ve Doç. Dr. Özhan Merzuk Uçkun tarafından ameliyata alındı ve ameliyatın ardından sağlığına kavuştu. 

"100 binde 5 kişide görülüyor”

Ameliyatı gerçekleştiren Doç. Dr. Özhan Merzuk Uçkun, tedavi ve hastalık ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. Uçkun, "Bu rahatsızlık, beyincikte yer alan bir damarın yüze doğru giden sinire baskı yapması sonucunda ortaya çıkıyor. İlk başta biz, hastaya ilaç tedavisi gerçekleştirdik. İlk gün 200 miligram ilaç tedavisi uygulanan hastanın tedavi dozunu 1200 miligrama yükselttik. Ardından enjeksiyon tedavisiyle yüzü uyuşturuldu. Cerrahi operasyon ile damar ile sinir arasına operasyon yaptık. İkinci gün hastamızın ağrıları dinmeye başladı. Bu hastalık 100 binde 5 kişide görülmekte. Operasyon ile birlikte yüzde 95’e yakın başarı şansı var. Bu hastalık için; ilaç tedavisi ve daha sonra cerrahi operasyon, en büyük standarttır. Beyin sapına ve beyinciğe hasar vermeden, temiz bir biçimde ve yeni metotlarla tedavi ettik. Hastamızın yüzünün sağ yanındaki sinir etkilendiği için; dişini fırçalayamıyor, yemek yiyemiyor, ve yüzünü yıkayamıyor. Bazen telefonu ile dahi konuşamıyor. Yüzünde korkunç ağrılarının olduğunu belirtmişti. Bu sebeple de hastamızın yaşam konforu düşmüştü. Halk arasında bu, 'delirten hastalık' olarak da adlandırılıyor. 18 senedir bunu çeken Mehmet bey, ilk başta dişlerinde bir rahatsızlık olduğunu zannetmiş. Bu sebeple de belli aralıklarla dişçiye giderek sağ üstteki 6 dişini çektirmiş ancak şikayetleri hiç geçmemiş" sözlerini kullandı. 

"Sapasağlam 6 dişimi, ağrılarım sebebiyle çektirdim" 

Ağrılarının diş ağrısı kaynaklı olduğunu zannederek 6 sağlam dişini çektirdiğini ifade eden 65 yaşındaki hasta M.S. Koçak, "18 sene önce ağrılarım sebebiyle doktora ilk gittiğimde, dişlerim sebebiyle ağrılarımın olduğunu belirttiler. İlk başta 2 dişimi çektirdim ve daha sonra Erzurum'da farklı bir doktora gittim. O da dişlerimden kaynaklı bir problem olmadığını bana söyleyerek bir ilaç önerdi ve o ilaç biraz olsun ağrılarımı dindirdi. Bir süre sonra yeniden ağrılarım nüksetti. İlacın dozajını artırdım; fakat farklı bir doktorun dişlerimden kaynaklanan bir problem olduğunu ifade etmesi sonrası yine dişlerimi çektirdim. Sapasağlam 6 dişimi, ağrılarım sebebiyle çektirdim" açıklamasını yaptı.

"Önce büryan yiyeceğim" 

Ameliyattan sonra yeniden dünyaya gelmiş gibi hissettiğini belirten Koçak, çektirdiği dişlerini tekrar yaptırdıktan sonra ilk olarak Bitlis'te büryan yiyeceğini aktardı ve şunları söyledi:

"Yüzüme elimi dahi süremiyordum, dişlerimi yıkayamıyordum, tıraş olamıyordum su içemiyordum. 3 dakikada bir ağrılarım oluyordu. Ağrılarım sebebiyle 6 gün boyunca ne su ne de yiyecek bir şey ağzıma koyamıyordum. Burada olduğum ameliyattan sonra, dişlerimi de fırçaladım ve tıraşımı da oldum. 18 senedir bu ağrıları çekiyordum; dünyaya tekrar gelmiş gibiyim. Kahvaltımı yaptım, yemeğimi yiyeceğim. Türkiye'de gitmediğim şehir ve hastane kalmadı. Ben niye bu kadar geç kaldım diye kızıyorum kendime. Artık ne yemek varsa yiyeceğim. Taburcu olunca dişlerimi tekrar yaptırıp ilk olarak Bitlis'te büryan yiyeceğim"

Yorumlar (0)