Dikkat! Çöl tozları göz sağlığınızı etkileyebilir

Meteoroloji geçtiğimiz günlerde Kuzey Afrika’dan yurdumuza gelecek olan çöl tozları için vatandaşları uyardı. Uzmanlar ise çöl tozlarının sağlığı etkiyebileceğine dair peş peşe açıklamalar yapıyor. Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nde görev yapan Dr. Öğr. Üyesi Sezer Hacıağaoğlu da çöl tozlarının göz sağlını etkileyebileceğini söyledi ve uyarıda bulundu.

SAĞLIK 02.04.2022, 12:13 02.04.2022, 12:22
Dikkat! Çöl tozları göz sağlığınızı etkileyebilir

Birkaç gün içinde Türkiye’de etkisini göstermesi beklenen ‘çöl tozları’ kapıya dayandı. Meteoroloji, Kuzey Afrika’dan ülkemize gelecek olan çöl tozlarının Batı Karadeniz, İç Anadolu ve Ege Bölgesi’nin iç kısımlarında etkili olacağı konusunda uyardı. Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nde görev yapan Dr. Öğr. Üyesi Sezer Hacıağaoğlu, çöl tozlarının göz sağlığını etkileyebileceğini söyledi ve konu ile ilgili açıklamalar yaptı.

Çöl tozları, korneayı ve şeffaf zar tabakası çizebilir!

Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nin yaptığı açıklamada Dr. Sezer Hacıağaoğlu’nun da açıklamalarına yer verildi. Dr. Hacıağaoğlu yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Kuzey Afrika'dan ülkemize gelen çöl tozlarının Türkiye de etkili olmaya başladığı söyleniyor. Yüksek miktarda gelebileceği tahmin edilen çöl tozlarının, göz kapaklarının iç kısmına girmesiyle göz kapaklarının altında maalesef toz hapsolabiliyor. Bundan dolayı da göz kapaklarının göz kırpma hareketi esnasında gözün saydam tabakası korneanın ve şeffaf zar tabakasının konjonktivasını bu tozlar çizerek hasar verebiliyor."

Çöl tozları gözde enfeksiyona neden olabilir!

Çöl tozlarının bünyesinde virüs, bakteri ve mantar taşıyabilme durumuna da dikkat çeken Dr. Hacıağaoğlu, şunları söyledi: ‘Bu çöl tozlarının gözlerde doğrudan meydana getirebileceği mekanik hasarın dışında aynı zamanda enfeksiyona da yol açabileceği unutulmamalıdır. Havada yer alan tozlar konsantrasyonu çok yüksek miktara ulaşmadan alınması gereken önlemler var.

Çöl tozlarına karşı maske ve gözlük şart!

Pandemi nedeniyle toplumda maske kullanımının devam etmesi, toza karşı solunum yollarını koruyan bir bariyer. Fakat gözlerimiz yüksek miktarda toza açık şekilde maruz kalıyor. Bundan dolayı çöl tozlarının fazla konsantrasyonda olduğu illerde yaşayanlar, mümkün olduğu sürece tozların etkili olduğu zaman zarfı içinde evlerinde veya kapalı ortamlarda kalmalıdırlar.

Açık havada kalmak zorunda olanlara ise bu süreçte güneş gözlüğü takmalarını ya da şeffaf bir güzlük takmalarını öneriyoruz. Bu şekilde gözlerini koruma altına almaları mümkün olacaktır.

Açık havada vakit geçirdikten sonra eğer tozun gözlerinize kaçtığını düşünüyorsanız mutlaka gözlerinizi bol su ile yıkayın. Yine gözlerde batma, kanlanma ya da görme bulanıklığı gibi bir sorun yaşarsanız en kısa süre içinde göz hastalıkları doktoruna başvurmanızı tavsiye ediyoruz.’

Yorumlar (0)