Dikkat bozukluğunu önlemede 5 – 4 – 3 – 2 – 1 tekniği

Günümüzde en çok şikayet edilen durumlardan biri dikkat bozukluğu. Eğer siz de sürekli dikkat bozuklukları yaşıyor iseniz 5 – 4 – 3 – 2 – 1 tekniğini uygulayabilirsiniz.

SAĞLIK 03.01.2022, 23:54 05.01.2022, 09:54
Dikkat bozukluğunu önlemede 5 – 4 – 3 – 2 – 1 tekniği

Günümüz insanının en çok şikayetçi olduğu konulardan biri de odaklanamama ya da odaklanma bozukluğu. Özellikle sosyal medya ve internetin hayatımıza girmesiyle birlikte yoğun bir bilgi bombardımanına tutuluyoruz. Çevremizde bizi meşgul olduğumuz şeylerden uzaklaştıran ve dikkatimizi dağıtan şeylerin sayısı artarken bu konuda her geçen gün daha çok insanın şikayetçi olduğu bir ortam oluştu.

Dikkat süresi kısaldı

Uzmanlar özellikle sosyal medyanın hayatımıza girmesi ile beraber dikkat süresinde önemli bir azalma olduğunu belirtiyor. Bunun en büyük nedenlerinden biri TikTok, Instagram ve Youtube Shorts gibi platformlarda yayınlanan kısa videoların beynimizi tembelliğe alıştırması. Küçük bir parmak hareketi ile bir gönderiden diğerine kolaylıkla atlayabildiğimiz bu dönemde herhangi bir şeye uzun zaman odaklanmak için kendimizi zorlamamız gerekmiyor. Son dönemde ortaya çıkan reklam ve müziklerde de benzeri bir etkinin olduğu rahatlıkla görülebilir.

Bunun yanı sıra dikkatin bir yerde toplanamama durumu bazı insanlar için dikkat bozukluğu rahatsızlıklarına yol açabiliyor. Ancak bu durumu klinik bir hastalık olan ve literatürde yer alan kısaca ADHD rahatsızlığı olarak bilinen hiperaktivite bozukluğu ve dikkat eksikliği ile karıştırmamak gerekiyor. Ciddiyetle takip edilmesi gereken bir rahatsızlık olan ADHD için yapılacak ilk ve en önemli şey bir uzmandan yardım ve bilgi almaktır. Ancak genel anlamda dikkat bozukluğu olarak bilinen rahatsızlıktan şikayetçi olan kişilerin bu haberde paylaşacağımız yöntemleri uygulaması dikkatlerini toplamada yardımcı olabilir.

5 – 4 – 3 – 2 – 1 tekniği

Eğer gün içinde sürekli olarak dikkatinizin dağıldığını ve herhangi bir konuya odaklanmakta sıkıntı yaşadığınızı düşünüyorsanız bazı basit adımları izleyerek bu şikayetlerden kurtulabilirsiniz. Çevrenizde olup bitene kendinizi vermek ya da herhangi bir konuya odaklanmak için 5 – 4 – 3 – 2 – 1 taktiğini kullanabilirsiniz. Anksiyete gibi rahatsızlıklarda da sık sık başvurulan bu yöntem odağınızı toplamanızda size yardımcı olabilir.

5 – 4 – 3 – 2 – 1 tekniği beş adımdan oluşuyor. İlk olarak etrafınıza dikkatlice bakın ve çevrenizde gördüğünüz beş nesneyi sayın. İkinci adımda çevremizde yer alan ve dokunabildiğiniz dört nesne sayın. Üçüncü adımda etrafınızı gözlemleyerek duyduğunuz üç nesnenin adını sayın. Çevrenizi gözlemlemeye devam ederek koklayabildiğiniz 2 varlık seçin. 5 – 4 – 3 – 2 – 1 tekniğinin son adımında ise tadabildiğiniz bir nesne bulun.

Bu şekilde kendinize basit ve etkili hedefler belirleyerek kafanızda odaklanmanıza engel olan düşüncelerden kurtulur sonrasında daha rahat odaklanabilirsiniz.

Aktif dinleme

Dikkat bozukluğunun önüne geçmek için kullanabileceğiniz bir diğer yöntem ise aktif dinleme. Bu tekniği kullanmak için empati duygularınızı harekete geçirmeniz gerekir çünkü aktif dinleme olarak bilinen kavram karşınızdaki kişiye yalnızca cevap vermek için değil onun söylediği cümleleri ne amaçla söylediğine odaklanıp karşınızdaki insanın psikolojisini anlamaya çalışmanız gerekir. Söylemesi kolay olsa da böylesi bir davranışı gerçekleştirmek ciddi anlamda enerji harcamanızı gerektirir ve bu teknik ile dikkat sorununuzu ortadan kaldırarak bulunduğunuz zamana odaklanabilirsiniz.

Bu tekniklerin dışında uzmanlara göre çalışmanızın başından ayrılıp ufak bir mola vermek de odaklanmanıza yardımcı olabilir. Yapılan işten kısa bir süreliğine de olsa ayrılmak ve kafa dağıtıp karmaşıklaşan düşüncelerden kurtulmak çalışmaya tekrar başladığınızda dikkat sürenizi kayda değer bir biçimde arttırabilir.

Yorumlar (0)