Depresyonu iyileştirmek için bulunan yeni yöntem 

Yapılan araştırmalara göre depresyon tedavisini üç yıl içerisinde tamamen bitirebilecek yeni sonuçlar elde edilmiştir. Dirençli depresyon da dahil olmak üzere depresyon artık kolayca tedavi edilebilecek bir hastalık olabilir. Peki ama nasıl? Buyurun detaylar haberimizde…

SAĞLIK 11.11.2022, 16:10 16.11.2022, 09:34
Depresyonu iyileştirmek için bulunan yeni yöntem 

Bilim insanlarının son yıllarda yaptığı çalışmalarda, ‘’sihirli mantarların- magic mushrooms’’ depresyonu tedavi edebileceğine dair sonuçlar elde edilmiştir. 
Bu tedavide, sihirli mantarların içinde bulunan halüsijonik etkisi olan bir madde olan psilosibin kullanılmıştır. Psilosibin hastalardaki semptomları neredeyse anında hafifletmiş ve bu etki üç ay kadar devam etmiştir. 

Oxford Üniversitesi’nde baş araştırmacı olan Profesör Guy Goodwin konuyla ilgili olarak, ‘’ İnsanların depresyonu üzerinde en büyük etkiye sahip olanın, en yüksek dozda alınan psilosibin olduğunu’’ söylemiştir. Yapılan araştırmalar sonrasında psilosibinin gerçek bir farmokolojik etkiye sahip olduğu ve bu sebeple de gelecekte yeni bir tedavi seçeneği olarak kullanılması yönünde önemli bir adım atıldığını da sözlerine eklemiştir. Çalışma sonuçlarına göre bilim insanları, şiddetli depresyon hastalığına sahip olan insanların üç yıl gibi bir süre içerisinde iyileşebileceği tahmin etmektedirler. Tabi bu çalışmalarda kullanılan psilosibin sihirli mantarlardan alınmamış ve laboratuvar ortamında bilim insanları tarafından yapılmıştır. 

Çalışmanın süreci nasıl geçmiştir?

Çalışma 233 kişiyle yapılmıştır. İnsanlara tek doz olmak üzere 25 mg psyhedelic ilaç verilmiş ve üç hafta sonra 10 mg gibi daha düşük dozlarda bir kez daha verilmiştir. Alınan dozlardan sonra insanlar, daha önce tedavi edilenlere göre daha az depresif semptom bildirmişlerdir. Sonuç olarak tek bir dozun vakaların % 40 oranında tedaviye dirençli depresyonu iyileştirmeye yardımcı olduğu bulunmuştur. 

İnsanlara verilen ilaç psyhedelic bir ilaç olduğu için ; Psikolojik terapist olan Liam Modlin ilacın insanları yaklaşık altı ila sekiz saat boyunca ‘’rüya gibi’’ bir duruma soktuğunu ve bunun da hastalara ve terapistlere duygusal atılımlar yapmak için fırsat verdiğini söylemiştir. 

Depresyon geri döner mi?

King’s College London’dan Profesör Anthony Cleare , ilacın üç ay sonra etkileri azalmaya başladığı için depresyonun da geri gelip gelmeyeceğini açıklamıştır. Cleare, diğer psikolojik tedaviler gibi bu tedavinin de periyodik olarak tekrarlanabileceğini ve başka tedavilerin de eklenebileceğini söylemiştir. 

Yapılan çalışmalar sonucunda Oxford Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdüren ekibin klinik deneyleri başlatmasına izin verilmiştir. Eğer klinik deneyler başarı ile tamamlanırsa; tedavinin ilaç olarak kullanılmaya başlanmasından önceki son adım tamamlanmış olacaktır. Dolayısıyla klinik deneyler tamamlandığında, yapılan ilaçlar ‘’İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu – MHRA’’ tarafından güvenli bulunup onaylanabilir ve depresyonla tedavi için bu ilaç yeni bir umut kaynağı olabilir. 

Yorumlar (0)