Depresyon, yaşlılıkta bu belirtilerle kendini gösteriyor!

Yaşlı kişilerde gözlenen bazı durumların, depresyon belirtisi olabileceğini kaydeden Dr. Burçin Nuri Akal, "Yaşlılık döneminde ortaya çıkan depresyonun normal olduğunu düşünmeyin. Depresyon tedavisi, hem gençler hem de yaşlılarda olumlu sonuçlar vermektedir." ifadelerini kullandı. Depresyonun belirtileri ve tedavi yöntemlerinden bahseden Akal, Depresyon geçici bir duygu durumu değildir, tedavi edilmelidir." dedi.

SAĞLIK 13.08.2022, 01:42 15.08.2022, 09:50 Hakan Öksüz
Depresyon, yaşlılıkta bu belirtilerle kendini gösteriyor!

Psikiyatri Uzmanı Dr. Burçin Nuri Akal, hayat kalitesini etkileyen depresyonla ilgili bilgiler verdi. Depresyonun tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlık olduğunu kaydeden Akal, "Toplumda bunun geçici süreliğine yaşanan duygu durumu olduğuna ilişkin yanlış bir görüş hakim. Yaşlılık döneminde ortaya çıkan depresyonun normal olduğunu düşünüp kabullenme durumu söz konusu. Bu bakış açısı doğru değil." diye konuştu.

"Depresyon, geçici bir duygu durumu değil"

Yaşlılık döneminde sevilme ve desteklenmeye daha çok ihtiyaç duyulduğunu belirten Dr. Burçin Nuri Akal, "Yaşlılık döneminde insanlar daha fazla hassaslaşıyor. Fiziksel anlamda birçok yetisini yitiren ve sevdikleri insanları kaybeden kişiler, depresyona daha meyilli hale geliyor. Bazı belirtiler yaşlılıkla ilişkilendirilerek normal olarak kabul edilebiliyor. Buna dikkat etmek gerek. Depresyon, geçici bir duygu durumu değildir. Tedavi edilmediği takdirde psikolojik anlamda çok daha kötü sonuçlara yol açabilir." dedi.

Depresyon belirtileri

Depresyondaki kişilerin sıkışmışlık, değersizlik ve suçluluk gibi duygularla boğuştuğunu söyleyen Akal, "Daha önce zevkle yaptıkları bazı aktivitelerden zevk alamazlar. Uzun süre boyunca devam eden bir ümitsizlik duygusuna kapılırlar. Uyku düzeninde bozulma, iştahın azalması, dikkat kaybı, unutkanlık ve huzursuz olma gibi durumların uzun süre devam etmesi depresyona işaret edebilir. Depresyona giren yaşlılar, sık sık bedensel şikâyetlerini dile getirir. Kendini acındırma ve sosyal hayattan çekilmenin de depresyon belirtileri arasında sayılabileceğini söyleyebiliriz." ifadelerini kullandı.

Antidepresan tedavisi uygulanabilir

Depresyon tedavisinden yaşlı hastaların da oldukça fayda gördüğüne değinen Uzm. Dr. Burçin Nuri Akal, "Depresyon sadece gençlerde görülüyor zannedilmesin. Depresyon belirtilerini, yaşlılık olarak görerek önemsememek yaygın bir hata. Depresyonun derecesine göre psikoterapi yetmeyebilir. Bazı durumlarda ilaçlarla desteklenmesi gerekebilir. Diğer ilaçlarla beraber kullanım durumunda yan etkilere neden olmayacak antidepresanlar ile tedavi desteklenebilir. Bu ilaçlar, iki ya da üç hafta sonra etkisini göstermeye başlar. Antidepresan tedavisi, 6 ay-1 yıl sürebilir." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)