Depresyon, "alzheimer"ı tetikleyebilir!

Son 20 yılda çeşitli etkenler nedeniyle artış gösteren depresyonun, ilerleyen yaşlarda birçok beyin hastalığına yol açtığı söyleniyor. O hastalıklardan birisi de alzheimer...

SAĞLIK 22.09.2019, 09:29
Depresyon, "alzheimer"ı tetikleyebilir!

Türkiye'deki 1 milyon demans hastasının 600 bininin "alzheimer tipi demans" olduğunu kaydeden Nöroloji Uzmanı Dr. Aydan Tandoğan, 65 yaş üzeri kişilerde bu hastalığın oranının yüzde 8 olduğunu söyledi.

Genetik yatkınlık nedeniyle 65 yaş altı kişilerde de bu hastalığın görülebildiğini ifade eden Yılmaz, "Özellikle uzun süreli depresyon, hastalığı tetikleyebilir. Devamlı yeni şeyler öğrenerek, sosyalleşerek ve sağlıklı beslenerek hastalıktan korunabilirsiniz" diye konuştu.

"Göze en çok çarpan semptom unutkanlıktır"

Günlük hayatta yaşanılan küçük unutkanlıkların gözardı edilmemesi gerektiğini savunan Tandoğan, "Alzheimer hastalığında başlıca yeti kaybı bellek ile alakalıdır. Göze en çok çarpan semptom unutkanlıktır. Alzheimer hastalığı giderek toplumda daha tanınır hale geldiği halde tanı genellikle gecikir. Bunun en önemli sebebi, 'unutkanlığın yaşlılığın doğal bir parçası' olduğunun düşünülmesidir. Bazen de unutkanlık geç fark edilir. Eski olayların iyi hatırlanıyor olması, belleğin iyi olduğunu göstermez. Alzheimer hastalığının başlangıcında yeni bilgileri öğrenme, yakın zamanda olanları, söylenenleri akılda tutma yetisi kaybolur. Fakat bellekte depolanmış eski bilgiler görece korunur." dedi.

Hastaların ruh halinin aniden değişebileceğini dile getiren Dr. Aydan Tandoğan, hastalığın ilerleme hızının kişiden kişiye değişebileceğini dile getirdi.

Alzheimer'ın belirtileri

Tandoğan, belirtileri; basit unutkanlıklar, isim hafızasının zayıflaması, eşyaların yerinin unutulması, soruları tekrar etmek, planlamada sorun yaşamak, dikkat ve konsantrasyon kaybı, içine kapanma, depresif ruh hali ve görsel algıda bozulma olarak sıraladı. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde ise yol şaşırma, tek başına yemek yiyememe ve yakınlarını hatırlayamama gibi semptomlar görülür.  

Alzheimer'dan nasıl korunuruz?

Kilo sorununu yaşayanların bu sorunu çözmesi ve diyetinde Akdeniz tipi beslenmeye yer vermesinin alzheimerdan korunmada önemli olduğuna vurgu yapan Tandoğan, sürekli yeni şeyler öğrenilmesi gerektiğini belirtti. B12, folik asit ve Omega 3 açısından zengin bir beslenme düzenine geçmenin önemli olduğunu belirten Tandoğan, "Yeni ilgi alanları edinin, hatta yeni bir yabancı dil öğrenmeye çalışın. Hayata sarılın. Üretken olun, işlevselliğinizi, paylaşımcılığınızı sürdürün. Uzun süreli depresyonunuz varsa kesinlikle tedavi ettirin. Sanat, resim, müzikle uğraşın ve yeni hobiler edinin. Seyahat edin, yeni yerler görün. Uykuyu önemseyin." dedi.

Yorumlar (0)