Delta varyantı en çok kapalı ve klimalı ortamları seviyor 

Havaların ısınmasıyla birlikte kendisini kapalı ve klimalı ortamlara atanlar ve buralarda uyuyanlar için uyarılarda bulunan uzmanlar, delta varyantının en çok bu alanlarda bulaştığını söylüyor. 

SAĞLIK 10.08.2021, 15:17 11.08.2021, 11:42
Delta varyantı en çok kapalı ve klimalı ortamları seviyor 

Havaların ısınmasıyla birlikte kendisini kapalı ve klimalı mekanlara atanların sayısı oldukça arttı. Diyarbakır’da görevli Prof. Dr. Recep Tekin, son zamanlarda Diyarbakır’daki sıcaklığın çok fazla arttığını belirterek özellikle yaşlı kesimin namazdan sonra klimalı camilerde oturduğunu fakat bu ortamlara sırf serin olduğu için aldanılmaması gerektiğini belirtiyor. 

Kapalı ortamın bulaş oranı 10 kat fazla 

Tekin: “Kapalı ortamlarda bulaş riski 10 kat daha fazla. Delta varyantının en fazla yayıldığı ortamlar da kapalı ve klimalı ortamlar. Birinin temizliğe önem vermemesi, sosyal mesafeye uymaması ya da maske takmaması her şeyi etkiliyor. Bilindiği üzere Diyarbakır’daki vaka sayısı hızla artıyor. Buna üzülüyoruz ama şaşırmıyoruz. Geçen sene de aynı durumla karşı karşıyaydık. Diyarbakır’da havaların ısınmasıyla hızlı normalleşildi. İnsanlar artık kapalı ve maskeli ortamlarda buluşuyor.” 



Delta varyantı, toplu etkinliklerle bulaşıyor 

Tekin: “Biliyoruz ki delta varyantı kapalı ortamda hızlı şekilde yayılıyor. Bunun dışında düğün, taziye gibi toplu etkinliklerde de yayılım hızlı oluyor. İnsanlar maske de takmıyorlar. Bu sebeplerden dolayı şehrimizdeki hastanelerin doluluk oranları giderek artıyor. Bu doluluğu aşısızlar ya da Sinovac aşı yaptırmış olanlar oluşturuyor. Pandemi devam ediyoruz ve vaka sayıları da artıyor. Hijyene, temizliğe, maskeye ve mesafeye dikkat edelim. Kapalı ortamlardan uzak duralım. Aşılarımızı olalım.” 

“Yaşlılarımız camilerde uyumasın” 

Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Covid-19 Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, özellikle yaşlı vatandaşları uyarıyor: “Vakit namazlarını camide kıldıktan sonrası oldukça tehlikeli. Havaların ısınmasıyla birlikte klimalı ortamlar cazip geliyor ve yaşlı vatandaşlarımız camilerde çok vakit geçiriyor. Fakat bizim kendilerinden isteğimiz, kapalı alanlarda fazla durmasınlar. Camide duracaklarsa maske ve mesafeye dikkat etsinler ve namaz sonrasından hemen camiden çıksınlar.” 

Yorumlar (0)