Delta varyantı araştırması: Aşı etkinliği zamanla azalıyor

Kovid-19 pandemisi, Delta varyantının yayıldığı bazı ülkelerde hız kazanırken, baskın tür durumuna gelen varyanta karşı aşıların ne kadar etkili olduğu da merak konusu oldu. Oxford Üniversitesi tarafından yapılan yeni araştırmada, Delta varyantına karşı aşıların etkinliğinin zamanla azaldığı sonucu ortaya çıktı.

SAĞLIK 19.08.2021, 17:07 21.08.2021, 10:39
Delta varyantı araştırması: Aşı etkinliği zamanla azalıyor

İlk başta Hindistan'da ortaya çıktığı bilinen Delta varyantına karşı aşıların ne kadar etkili olduğuna yönelik yeni bir araştırma yürütüldü.

750 bini aşkın katılımcı ile çalışıldı

Oxford Üniversitesi bünyesinde yürütülen çalışma kapsamında, rastgele bir şekilde seçilmiş olan 750 bini aşkın katılımcıdan 3 milyon PCR testi alınarak analiz edildi. Alınan örneklerin yarısı, İngiltere’de Delta varyantının baskın tür durumuna gelmesinden önce, öteki yarısı ise baskın tür olmasının ardından alındı. Çalışmada ortaya çıkan sonuçta, ikinci dozun ardından Biontech aşısının etkinliğinin iki hafta sonra yüzde 85'e düştüğü görülürken, AstraZeneca aşısında ise bu oran yüzde 65 olarak kaydedildi.

3 ay sonra Biontech yüzde 75 etkili

İkinci dozun yapılmasından 3 ay sonra Pfizer/BioNTech aşısının, Delta varyantına karşı etkinliği yüzde 75 olarak belirlendi. AstraZeneca ise bu kapsamda yüzde 61 oranında etkinlik gösterdi.

35 yaş ve üzeri arasında, aşıların etkinliğindeki düşüş, bu yaşın altındakilere oranla daha belirgin olarak fark edildi. Ayrıca çalışma, tamamen aşılanan ve Delta varyantına yakalanan kişilerin, aşılanmamış olan kişilerle benzer oranda "viral yük" taşıdığını ortaya koydu.

Uzmanlar, buna rağmen Delta'ya karşı aşıların iyi bir koruma sağladığını dile getiriyor. Fakat zamanla etkinlik oranlarının azalması, hatırlatıcı doz kullanımını gerektirebilir.

Geçen ay İsrail, Delta kaynaklı vaka artışı sebebiyle üçüncü doz uygulamasına geçmişti. 20 Eylül’den itibaren benzer bir uygulama ABD'de de başlayacak.

Yorumlar (0)