D vitamini hakkında bilmeniz gerekenler

‘Güneş ışığı vitamini’ olarak da bilinen D vitamini, vücudun güneşe maruz kalması sonucu üretilir. Aynı zamanda bu vitamin, yiyecekler ve takviyeler aracılığıyla da alınabilir. Yeterince D vitamini almak, sağlıklı kemiklere ve dişlere sahip olmak gibi birçok nedenden dolayı önemlidir. Ayrıca kanser, tip 1 diyabet ve çoklu doku sertleşmesi (MS) gibi çeşitli hastalıklara karşı da koruma sağlayabilir.

SAĞLIK 07.05.2019, 16:25
D vitamini hakkında bilmeniz gerekenler

D vitamini, vücut sağlığı için oldukça faydalıdır. Kemiklerin ve dişlerin sağlığını korur; bağışıklık sistemi, beyin ve sinir sisteminin sağlığını destekler; insülin seviyelerini düzenler ve diyabet kontrolüne yardımcı olur; akciğer fonksiyonlarını ve kalp ve damar sağlığını korumaya yardımcı olur.

D vitamini nedir?

D vitamini aslında bir vitamin değil, bir prohormon olarak kabul edilir. Vitaminler vücut tarafından üretilmeyen maddelerdir ve bu nedenle besinlerden alınmaları gerekir. Fakat D vitamini, güneş ışığına maruz kalındığında vücut tarafından sentezlenebilir.

Cildin haftada 2-3 kez 5-10 dakika boyunca güneş ışığına maruz kalmasının, çoğu insanın yeterli miktarda D vitamini üretmesine olanak sağladığı ancak D vitaminin oldukça hızlı bir şekilde parçalandığı ve bu nedenle özellikle kış aylarında D vitamini eksikliği yaşandığı tahmin edilmektedir.

Son yapılan araştırmalar, küresel nüfusun önemli bir yüzdesinin D vitamini eksikliği yaşadığını göstermiştir.

D vitaminin yararları

Sağlıklı kemikler için D vitamini

D vitamini, kalsiyum metabolizmasının düzenlenmesi ve kandaki fosfor seviyelerinin korunmasında önemli bir rol oynar. Bunlar, kemiklerini sağlığını korumak için son derece önemli olan iki faktördür.

Bağırsakların kalsiyumu emmesi ve böbreklerden atılacak kalsiyumu geri kazanmak için D vitaminine ihtiyacımız var. Çocuklarda D vitamini eksikliği, kemiklerin yumuşaması nedeniyle parantez bacak görünümüne neden raşitizme (kemik hastalığı) neden olur.

Yetişkinlerde D vitamini eksikliği sonucundan osteomalazi (kemiklerin yumuşaması) veya osteoporoz ortaya çıkar. Osteomalazi, kemik yoğunluğunun zayıflaması ve kas zayıflığı ile sonuçlanır. Osteoporoz, menopoz sonrası kadınlarda ve yaşlı erkekler arasında en sık görülen kemik hastalığıdır.

Grip riskinin azalması

Kış mevsiminde 4 ay boyunca D vitamini verilen çocuklarda, grip enfeksiyonu riskinin yüzde 40’ın üzerinde azaldığı görüldü.

Diyabet riskinin azalması

Tip 2 diyabetli kişilerde D vitamini eksikliği, insülin salgısını ve glukoz toleransını olumsuz yönde etkileyebilir. Yapılan bir çalışma sonucunda, her gün yeterli D vitamini alan çocuklarda 32 yaşına kadar tip 1 diyabete sahip olma riskinin yüzde 88 daha düşük olduğu sonucuna varıldı.

Sağlıklı çocuklar

D vitamini eksikliği, atopik çocuk hastalıklarının, astım ve egzama gibi alerjik hastalıkların riskini ve ciddiyetini artırmaktadır. D vitamini, glukokortikoidlerin (adrenal bezlerden salgılanan steroid hormonlar) iltihap sökücü etkisini artırabilir, böylece steroid dirençli astımı olan insanlar için destekleyici bir tedavi olarak kullanılabilir.

Sağlıklı hamilelik

D vitamini eksikliği olan hamile kadınların gebelik zehirlenmesi ve sezaryene ihtiyaç duyma riski daha fazladır.

D vitamini eksikliği, hamile kadınlarda gebeliğe bağlı şeker hastalığına ve bakteriyel vajinozise yol açar.

Kanseri önleme

D vitamini, hücre büyümesini düzenlemek için son derece önemlidir. Bazı çalışmalar, kalsitriolin (D vitaminin hormonal olarak aktif formu) kanser riskini azalttığını göstermiştir.

Kalsitriol, kanserli dokudaki kan damarlarının büyümesini ve gelişimini yavaşlatır ve kanser hücrelerinin ölümünü artırır.

D vitamini eksikliği belirtileri

D vitamin eksikliği belirtileri şunlardır:

Sık hastalanmak

Yorgunluk

Sırt ve kemik ağrısı

Depresyon hali

Yaraların geç iyileşmesi

Saç dökülmesi

Kas ağrısı

D vitamini eksikliği uzun süre devam ederse şunlara yol açar:

Şişmanlık

Şeker hastalığı

Hipertansiyon

Depresyon

Fibromiyalji (yumuşak doku romatizması)

Kronik yorgunluk sendromu

Osteoporoz

Alzheimer hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıklar

D vitamini kaynakları

Güneş ışığı, en verimli D vitamini kaynağıdır. D vitamini bakımından en zengin besinler, balık ve balık yağıdır. D vitamini bakımından en zengin besinler; balık yağı, ringa balığı, kılıç balığı, mantar, somon, sardalye, yağsız süt, ton balığı, yumurta, tavuk…

Yorumlar (0)