D vitamini eksikliği neden ciddi bir durumdur?

Ünlü diyetisyen Dilara Koçak, D vitamininin sağlığımız için ne kadar önemli olduğuna ve D vitamini eksikliğinin ne tür hastalıklara yol açtığına dikkat çekti.

SAĞLIK 20.11.2019, 17:13
D vitamini eksikliği neden ciddi bir durumdur?

D vitamini eksikliği yalnızca Türkiye'de değil, dünya üzerinde sık görülen yetersizliklerden biri ve özellikle güneşlenmeden mahrum kalan ülkelerde daha sık görülüyor.

D vitamini eksikliğinin en önemli belirtilerinin, yaygın kemik ve kas ağrısı, kemik hassasiyeti, kas güçsüzlüğü, yürüme zorluğu ve sık görülen kırıklar olduğunu söyleyen ünlü diyetisyen, bunları yaşayan kişilerin özellikle güneşten faydalanma imkanının az olduğu sonbahar ve kış aylarında, D vitamini seviyesini kontrol ettirmesi gerektiğini belirtti.

D vitamini, kas performansını artırıyor

Geçtiğimiz ekim ayında yapılan bir araştırma, D vitamini eksikliğinin 60 yaş ve üstü bireylerde zayıf iskelet kasına yol açtığını ortaya koyuyor. Direnç egzersizinin kas fonksiyonunu koruduğu bilinmesine rağmen, yeterli miktarda D vitamini alımı olduğunda kas fonksiyonu üzerinde koruyucu etkisi olabiliyor. Çalışmanın sonuçlarına baktığımızda, D vitamini eksikliği olan erişkinlerde, D vitamini seviyeleri yeterli miktarda olan bireylere kıyasla kas güçsüzlüğü görülme oranı iki kat daha yüksek olduğu ortaya çıkarılmış. Aynı zamanda D vitamini eksikliği olan yaşlı bireylerde bozulmuş kas performansı D vitamini seviyeleri yeterli olan bireylerden 3 kat daha yüksek oluyor. Böylelikle D vitamini eksikliğinin, kas kuvveti ve performans bozukluğu olasılığını önemli ölçüde arttırdığı sonucu ortaya çıktı.

Soğuk algınlığına karşı etkili

D vitamininin kemik ve kas sağlığının ötesinde, sağlık üzerinde de birçok faydası var. Yaklaşık 11 bin bireyin dahil edildiği akademik dergi BMJ’de yayımlanan bir çalışma, D vitamini takviyesinin soğuk algınlığı ve grip gibi akut solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruma sağlayabileceğini söylüyor. D vitaminin bu etkisinin akciğerlerde antimikrobiyal peptitlerin seviyelerini artırarak solunum yolu enfeksiyonlarına karşı korumadan kaynaklı olduğu düşünülüyor. Günlük veya haftalık takviye yapılması, D vitamini seviyesi  düşük olan bireylerde akut solunum yolu enfeksiyon riskini yarı yarıya azaltırken; D vitamini düzeyi yüksek olan bireylerde enfeksiyon riskinin %10 azalmasıyla ilişkili bulunmuş.

D vitamini seviyenizi kontrol ettirmeyi unutmayın

D vitamini seviyelerinizin yeterli olup olmadığını anlamanız için kanda 25OH vitamin D düzeyine bakılması gerekir.

Eğer D vitamini seviyeniz;

< 10 ng /ml  ise şiddetli yetersizlik,

10 ng/ml – 20ng/ml ise yetersizlik,

21 ng/ml – 29ng/ml ise eksiklik,

> 30 ng/ml  ise yeterli ve

> 150 ng/ml ise toksik D vitamini seviyesine sahipsiniz demektir.

Eksiklik veya yetersizlik durumunda bir uzman kontrolünde takviye kullanmayı ihmal etmeyin.


 

Yorumlar (0)