D vitamini eksikliği hastalıklara yol açıyor! Depresyon, uykusuzluk, yorgunluk…

İç Hastalıkları Bölümü'nden Uzman Dr. Rabiya Yahyaoğlu Mamaç D vitamini eksikliğinin ortaya çıkarabileceği rahatsızlıklar hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Mamaç D vitamini eksikliğinin kronik yorgunluktan depresyona kadar birçok rahatsızlığa neden olabileceğini söyleyerek güneş ışınlarının dik geldiği zaman dilimlerinde güneşlenmenin gerektiğini ifade etti. Sadece yüz bölgesinden güneş almanın D vitamini eksikliğini gidermeyeceğini vurgulayan Mamaç mümkünse tüm vücudun değilse bile en azından el kol ve bacakların güneş alması gerektiğini vurguladı.

SAĞLIK 02.05.2022, 10:09 03.05.2022, 11:45
D vitamini eksikliği hastalıklara yol açıyor! Depresyon, uykusuzluk, yorgunluk…

Medipol Üniversitesi Vatan Kliniği İç Hastalıkları Bölümü'nden Uzman Dr. Rabiya Yahyaoğlu Mamaç, D vitamini eksikliğinin hastalıklara yol açabileceğini vurgulayarak sürekli olarak hastalanan kişilerin D vitamini değerlerine baktırması gerektiğini ifade etti. Medipol Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada ifadelerine yer verilen Mamaç, dünyada D vitamini eksikliğinin giderek artan bir sorun olduğunu ifade etti. Mamaç D vitamininin insan vücudu için ne kadar önemli olduğunu vurgulayarak sözlerine şu şekilde devam etti:

D vitamini eksikliğinin en önemli etkisi kemik metabolizmasında görülüyor. Sindirim sisteminden fosfor ve kalsiyumun vücuda girerek diş ve kemiklerde depolanmasını sağlamaktadır. D vitamini her ne kadar bir vitamin olarak adlandırılsa da aslında bir hormon öncüsü olarak görev görmektedir.

Güneş ışığının dik geldiği zaman dilimleri tercih edilmeli

D vitamininin çok büyük bir kısmının güneşten gelen ışınlardan sağlandığını belirten Mamaç diğer kısımların ise bitkisel ve hayvansal gıdalardan sağlandığını dile getirdi. D vitamini alabilmek için güneşin dünyaya dik açı ile geldiği zaman dilimlerinde güneşlenmek gerektiğini vurgulayan Mamaç, kirli ve sisli havaların yanı sıra camın arkasından güneşlenmenin de D vitamini sentezini azalttığını belirtti.

Birçok rahatsızlığın nedeni olarak görülüyor

D vitamininin kemik yapısını güçlendirerek kemik kaybını ve yumuşamasını önlendiğini belirten Mamaç D vitamininin özellikle kas gücünü artırarak yaşlılarda düşme riskini azalttığını ve bağışıklık sistemini de güçlendirdiğini ifade etti. Çok sık rahatsızlanan kişilerin D vitamini seviyelerine baktırmaları gerektiğini vurgulayan Mamaç sözlerine şu şekilde devam etti:

D vitamini ruh sağlığı ve sinir sistemi açısından oldukça önemlidir. Eksiklik yaşanması halinde depresyon da görülebilir. D vitamini eksikliği olan kişilerde uyku hali, kronik yorgunluk, kas ağrısı, kramplar, azalmış kas gücü, kırılgan tırnaklar, saç dökülmesi, baş ağrısı ve diz ağrısı görülmektedir.

Mayıs ve kasım ayları arasında saat 11.00 ve 15.00 arası oldukça önemli

Böbrek ve karaciğer yetmezliğinin, koyu ten rengine sahip olmanın, kemoterapi, glukokortikoidler ve kolesterol ilaçları kullanmanın ve obezitenin D vitamini eksikliğine neden olabileceğini vurgulayan Mamaç Türkiye’de güneş ışınlarının yeryüzüne dik geldiği zaman diliminin mayıs ve kasım ayları arasında 11.00 ila 15.00 saatleri arasında olduğunu dile getirdi. Mamaç ayrıca güneşlenmeden önce güneş kremi kullanılmaması gerektiğini vurgulayarak cam ve perde arkasından güneşlenmenin de etkili bir sonuç vermeyeceğini belirtti.

Sadece yüzün güneş görmesi yetmiyor

Mümkün olması takdirde tüm vücudun aksi takdirde el, kol ve bacakların güneşe maruz kalması gerektiğini vurgulayan Mamaç sadece yüz bölgesinden D vitamini eksikliğinin karşılanmasının pek mümkün olmadığını dile getirdi. Mamaç ayrıca güneş ışınlarının yeterli düzeylerde olmadığı ekim ve mayıs ayları arasında D vitamini eksikliğinin doktor tavsiyesinde alınacak vitamin takviyeleri ile giderilebileceğini ifade etti.

Yorumlar (0)