COVID’i yaz aylarında yaşanan nezleden nasıl ayırırız? İşte bazı ipuçları…

Aşılama ve sosyal bağışıklığın bir sonucu olarak son dönemde COVID vakalarının semptomları gittikçe hafifledi. Öyle ki kısıtlamaların da kalkması ile beraber artık pek çok insan COVID ve nezle arasındaki farkları ayırt edemez oldu. İlk bakışta COVID ve nezle olurken gösterilen semptomlar oldukça benzer olsa da bu iki durumu birbirinden ayırmak için bazı ipuçları bulunuyor. Bu ipuçlarını öğrenmek hem kendi sağlığınızı hem de toplum sağlığını korumak için oldukça işe yarayabilir. İşte COVID’i nezleden ayırmaya yarayacak bazı ipuçları…

SAĞLIK 08.08.2022, 23:11 11.08.2022, 13:38
COVID’i yaz aylarında yaşanan nezleden nasıl ayırırız? İşte bazı ipuçları…

Son haftalarda küresel olarak artan vaka sayıları koronavirüse yönelik endişeleri tekrar artırdı. 2020 yılının ilk aylarında COVID dünya üzerinde yeni yayılmaya başladığında görülen semptomlar oldukça şiddetliydi ve bu dönemde doktorlar ve dünyadaki tıp camiası da COVID ile nasıl mücadele edileceğini tam olarak bilmediği için vakaya göre ölüm oranları oldukça yüksekti. Bu nedenle ülkeler hızlıca karantina kararları aldı ve dünya uzun bir süre evlerde kapalı kaldı. Bu süreç sosyal yaşamı ve dünya ekonomisini oldukça etkilerken etkili aşılar geliştirilene ve toplumun büyük bir kısmı aşılanana kadar devam etti. Aşılanmaların ve sosyal bağışıklığın iyice gelişmesinin ardından pek çok ülke kademeli olarak kısıtlamaları kaldırdı. Bu süreçte COVID olan hastaların karantina süreleri de azaltılırken insanlar aşılamanın da etkisiyle daha hafif semptomlar geçirmeye başladılar. Bu durum koronavirüsün şiddetini azaltması ve ölüm oranlarını azaltması sebebiyle oldukça iyi bir durumken insanlar yeni bir sorunla karşı karşıya kaldılar. Koronavirüsün ilk dönemlerinde yaşanan şiddetli semptomlar son dönemde o kadar hafifledi ki insanlar artık nezle ve COVID arasındaki farkları anlayamamaya başladı.

Artan vaka sayıları endişeleri tekrar artırdı

Kuzey yarımkürede havaların ısınmasıyla birlikte birçok insan polen alerjisinden şikayetçi olmaya başladı. Saman nezlesi olarak da adlandırılan bu yaygın durum, ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında dünya çapında milyonlarca insanı etkiliyor. Bu arada, COVID vakaları da son haftalarda oldukça yükseldi. Mevsimsel alerjiler birçok insan için yaygın olsa da, COVID ve saman nezlesi semptomları arasında önemli benzerlikler var. Bu durum insanların COVID'i alerjilerle karıştırmasına ve dolayısıyla toplumda COVID'in şiddetle yayılmasına neden olabilir. Özellikle, son dönemlerde pandeminin ilk dönemlerine kıyasla daha hafif COVID semptomları görüyoruz. Bu durum hem aşılama hem de enfeksiyonlara yönelik artan bağışıklık nedeniyle gerçekleşirken virüsün yeni varyantlarının evrimini içeren faktörlerin de bir etkisinin olabileceği düşünülüyor.

Benzer semptomlar kafa karışıklığına neden oluyor

Elbette, insanların genellikle COVID nedeniyle ciddi semptomlar göstermemesi iyi bir şey. Öte yandan bu durum COVID ile diğer hastalıklar veya alerjiler arasındaki karışıklığı artırabilir. İnsanların COVID semptomlarını kendileri bildirdiği İngiltere'de kullanılan ZOE uygulamasından elde edilen en son veriler, COVID'in en sık bildirilen semptomlarının artık boğaz ağrısı olduğunu ve ardından en çok bildirilen semptomların ise baş ağrısı, öksürük, burun tıkanıklığı ve burun akıntısı olduğunu gösteriyor. Bu semptomların tümü polen alerjisi olan kişilerde meydana gelebilir. Bu nedenle, birinin normal alerjiye benzer semptomlar gösteren COVID'i reddetmesi oldukça olasıdır. Birçok benzer semptom olmasına rağmen, COVID ile saman nezlesini ayırt etmenize yardımcı olabilecek birkaç temel semptom vardır.

COVID ile nezleyi birbirinden ayırt etmenin birkaç yolu

Kaşıntılı gözler: Kaşıntılı, kırmızı, sulu veya kabarık gözler polen alerjilerinin yaygın bir belirtisidir, ancak COVID ile ilişkili değildir.

Ateş veya titreme: Yüksek ateş polen alerjisinin bir işareti değildir, ancak oldukça yaygın bir COVID belirtisidir. Bu nedenle, diğer semptomlarla birlikte ateşiniz varsa, COVID veya başka bir solunum yolu enfeksiyonunuz olabilir.

İshal, kusma ve mide bulantısı: Özellikle ishal, enfeksiyonun ilk gününden başlayarak ve genellikle giderek daha da kötüleşerek COVID'in erken bir belirtisi olabilir. Öte yandan ishal ve kusma polen alerjileri ile ilişkili değildir.

Kas ağrısı: COVID ile ilgili kas ağrıları, özellikle yorgunluğun yanında ortaya çıktıklarında, hafif ya da oldukça şiddetli olabilir. Öte yandan kas ağrıları polen alerjileri ile ilişkili değildir.

Benzer semptomlar farklı düzeylerde yaşanıyor

Polen alerjisi ve COVID'in bazı ortak belirtilerinde de farklıklar görülebilir. Örneğin, COVID ile ilişkili öksürük genellikle kalıcı ve kuru iken, saman nezlesi ile ilişkili öksürük, boğazda burundan gelen mukus nedeniyle gıdıklayıcı bir etki bırakır. Benzer şekilde, polen alerjilerinde koku ve tat kaybı tıkalı bir burundan kaynaklanır, bu nedenle bu belirtiye burun tıkanıklığı olmadan sahipseniz, COVID olma olasılığı daha yüksek olabilir. Polen alerjisi semptomlarınız normalden daha kötü görünüyorsa veya yukarıdaki ayırt edici semptomlardan bir veya daha fazlasına sahipseniz, en kısa sürede bir COVID testi yaptırmanız önerilir.

Kendimizi nasıl koruyabiliriz?

Alerji semptomlarını kontrol etmek, iş ve okulda yaşanacak devamsızlığı önlemeye yardımcı olabilir ve testlerle birlikte COVID semptomlarının daha erken tanımlanmasını potansiyel olarak kolaylaştırabilir. Ayrıca, alerjiler ile artan COVID riski arasında bir bağlantı olmamasına rağmen, polen maruziyeti aslında vücudun COVID'e karşı bağışıklığını zayıflatabilir. Polen alerjisi geçmişiniz varsa, bir tedavi planınızın olduğundan ve ihtiyaç duyduğunuzda kullanabileceğiniz ilaçlarınızın olduğundan emin olun. Polen sayısı yüksek olduğunda açık hava aktivitelerinden kaçınarak, pencereleri kapalı tutarak, dışarı çıktıktan sonra kıyafetlerini değiştirerek ve bir hava temizleyici kullanarak polen maruziyetini azaltılabilirsiniz. COVID enfeksiyonunu önlemenin en iyi yolları arasında aşılama, uygun şekilde oturan yüz maskeleri takma ve fiziksel mesafeyi koruma gibi önlemler yer almaya devam ediyor. Her iki durum için de iyi bir çözüm arıyorsanız partikül filtreli bir maske hem polen hem de COVID'e karşı koruyucu olabilir.

Yorumlar (0)