Covid-19, nesnelerde 1 hafta yaşayabiliyor!

Covid-19, SERS ve MERS'in kardeşi çıktı! Bilim insanları, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) diğer familya üyelerine benzemesi ihtimalinin bulunduğunu, ihtimalin gerçek olması durumunda yüzeylerde bir haftaya kadar yaşayabileceğini belirttiler.

SAĞLIK 14.02.2020, 06:52
Covid-19, nesnelerde 1 hafta yaşayabiliyor!

Çin'de ortaya çıkan yeni tip koronavirüsün (Covid-19), mensubu olduğu familyanın diğer üyelerine benzemesi halinde, nesneler üzerinde bir haftadan uzun süre yaşayabileceği kaydedildi.

SERS ve MERS ile aynı aileden

ScienceAlert'te yer alan habere göre, bilim insanları, hakkında çok fazla şey bilinmediğinden yeni tip koronavirüsün (Covid-19) üyesi olduğu aile içinde yer alan SARS ve MERS gibi insan ve hayvan virüslerine ilişkin literatürü taradı ve 22 araştırmayı değerlendirdi.

9 güne kadar canlı kalabiliyor

Çalışmada, yeni tip koronavirüsü taşıyan insan patojenlerinin, oda sıcaklığında 9 güne kadar yüzeylerde canlı kalma ihtimali bulunduğu gözlemlendi.

Hayvanların üzerinde 28 gün yaşıyorlar

Bilim insanları, bu familyadaki virüslerin alüminyum, tahta, kağıt, plastik ve cam gibi çeşitli maddelerin üzerinde ortalama 4-5 gün yaşayabileceğini, sadece hayvanları enfekte eden virüslerin 28 günden uzun süre bile canlı kalabileceğini belirtti.

Bilim insanları, kızamık virüsünün, bulaştığı yüzeylerde 2 saate kadar canlı kalabildiğini anımsattı.

Soğuk hava mı öldürür, sıcak hava mı?

Uzman ekibinde yer alan Greifswald Üniversite Hastanesinde görevli Dr. Günter Kampf, "Düşük ısı ve havadaki nem, virüslerin yaşam süresini daha da uzatabilir." açıklamasında bulundu.

Bilim insanları tarafından yürütülen çalışmanın ayrıntıları, "Journal of Hospital Infection" dergisinde yayımlandı.

Bilim insanları, koronavirüslerin (Covid-19) yayılmasını engellemek için hastanelere, yüzeyleri sodyum hipoklorit, hidrojen peroksit veya etanol içeren çeşitli solüsyonlarla dikkatlice dezenfekte etmeleri tavsiyesinde bulundular.

Yorumlar (0)