Covid-19 geçirenlere uzmanından “hayati öneri” 

İç Hastalıkları Uzmanı Bülent Koçer, Covid-19 pandemisini atlatan insanların, iyileştikten 1 ay sonra ve 3 ay sonra olacak şekilde hekim kontrolünden geçmeleri gerektiğini söylüyor. Hastalığın geçmesinden 6 ay sonra dahi akciğerlerde hasar olabildiğini belirten Koçer, tedavilerin uzmanlar tarafından ve hızlı şekilde yapılması gerektiğini vurguluyor. 

SAĞLIK 20.01.2022, 14:55 20.01.2022, 15:31
Covid-19 geçirenlere uzmanından “hayati öneri” 

İç Hastalıkları Uzmanı olan Dr. Öğretim Üyesi Bülent Koçer, güncel hastalıklar listesinde ilk sırada yer alan koronavirüs pandemisi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Omicron varyantının hızla arttığını ve dünyada en çok vakası olan varyant olmaya doğru ilerlediğini belirten Koçer, Türkiye’deki vakaların da yoğunlaştığını aktarıyor. Günlük 64 bin vakaya kadar ulaşıldığını ve ülkedeki Delta varyantı vakalarının, Omicron varyantı vakalarının altında kaldığını ifade eden Bülent Koçer, vaka oranlarına göre hastaneye yatış oranlarının oldukça düşük olduğunu kaydediyor ve ekliyor: “Hastaneye yatış oranlarının düşük seyretmesi, önlem almamamız anlamına gelmiyor. Önlemleri elden bırakmadan, sosyal mesafeye, hijyene ve maske kullanımına dikkat etmemiz gerekiyor.” 



Hastaneye yatış endikasyonu 

Hastaların hastaneye yatış endikasyonlarını nasıl yaptıklarını aktaran Bülent Koçer, şunları ifade ediyor: “Hastaların ateşi yüksekse, zatürresi ya da zatürre riski varsa, nefes darlığı yaşıyorsa ve kuru öksürüğü varsa bu kişileri hastaneye alıyoruz. Omicron varyantında semptomatik yani grip belirtilerine benzeyen belirtiler gösteriliyor. Hafif ateş, burun akıntısı, kas ve eklem ağrısı, öksürük gibi belirtiler oluyor. Bu belirtileri gösteren kişilerin muhakkak PCR testi yaptırmalarını öneriyoruz.” 





“Hastalığı geçirenlerde akciğer hasarı oluşuyor” 

Koçer: “Koronavirüs hastalığını atlatan kişilerde akciğer problemi ortaya çıkıyor. Akciğerlerde kalınlaşma başlıyor ve nefes darlığı gelişiyor. Ya da bu olmasa bile kalp-damar problemleri beliriyor. Koronavirüs, pankreasa sıçrayabiliyor. Bu da insanların aniden şeker hastası olmasına sebep oluyor. Bu sebeple koronavirüs geçirildikten sonra düzenli olarak doktor kontrolünden geçmek gerekiyor. Hastalık atlatıldıktan 1 ay sonra, 3 ay sonra ve 6 ay sonra kontrole gitmek gerekiyor. Çünkü hastalıktan 6 ay sonra dahi akciğerlerde hasar kaldığını görüyoruz. Bu hasarların tedavisi uzmanlar tarafından yapılmalı ve tedaviye hızlı şekilde başlanmalıdır.” 

Yorumlar (0)