Covid-19 aşıları, doğal bağışıklığın 5 katı koruma sağlıyor 

CDC, Covid-19'a karşı üretilen aşılar hakkında yapılan yeni bir araştırmayı yayınladı. Bu rapora göre aşılanma, doğal bağışıklığın 5,49 katı kadar daha fazla bağışıklık sağlıyor.  

SAĞLIK 02.11.2021, 10:22
Covid-19 aşıları, doğal bağışıklığın 5 katı koruma sağlıyor 

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), Covid-19 virüsüne karşı geliştirilen aşılar hakkında yeni bir araştırmaya imza attı. Bu araştırma sonuçlarına göre aşılar, doğal bağışıklıktan daha fazla koruma sağlıyor.  

Ülke genelindeki yaklaşık 200 hastanedeki aşı önce ve sonrası bağışıklık ölçümlerini toplayan araştırmacılar, Covid-19 enfeksiyonuna sahip olan ve aşılanmamış yetişkinlerin, daha önceden belgelenmiş bir enfeksiyonu olmayan ve tam olarak aşılanmış bireylere göre yeniden enfekte olma olasılığını 5,49 kat daha fazla olduğunu bildirdi. 

Bu çalışmanın yalnızca Covid-19 virüsüyle enfekte olarak bağışıklık kazanmak isteyen insanlar için önemli olduğunu vurgulayan doktorlar, doğal bağışıklık kazanma çabasının da hastaneye yatmaya ya da ölüme yol açabileceğini belirtti.  



Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan araştırmacı Dr. Matt Willis, aşı ile korunan kişilerin hastalığa ciddi şekilde yakalanmadığını ve bu kişilerin nadiren hastalandığını belirtiyor ve ekliyor: “Hali hazırda enfekte olmuş ve aşılanmamış kişilerde antikorların miktarını ve kalitesini ölçmek hayli zor.” 

Moderna, BioNTech’ten daha faydalı  

CDC araştırmalarının sonuçlarına göre belirli yaş gruplarındaki insanlar, bazı aşıların ardından daha fazla bağışıklık kazanıyor. Örneğin Moderna aşısını yaptıran kişiler, BioNTech aşısı yaptıranlara nazaran daha fazla bağışıklık kazanıyor. Ayrıca 65 yaş üstündeki kişilerin bağışıklığı, 18-64 yaş arasındaki aşılı bireylere göre daha yüksek oluyor.  

Yorumlar (0)