Covid-19'a karşı bitkiden üretilen kokteyl aşı, insan deneylerine hazır 

Akdeniz Üniversitesi’nde “nicotiana benthamiana” isimli yeşil bir bitkiden üretilen kokteyl aşı, bir buçuk senede insan deneylerine hazır hale getirildi. 

SAĞLIK 30.09.2021, 08:20
Covid-19'a karşı bitkiden üretilen kokteyl aşı, insan deneylerine hazır 

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tarlan Mammedov ve ekibi, 1,5 senedir üzerinde çalıştığı bitki kokteyli aşıda büyük bir yol kat etti. Nicotiana benthamiana isimli yeşil bir bitkiyi kullanarak ürettikleri Covid-19 aşısı, bir buçuk senede insan deneylerine hazır hale getirildi. 

Aşıda hem nukleokapsid protein hem de spike bulunduran bilim insanları, hayvan ve canlı virüs üzerinde yapılan deneylerde olumlu sonuç aldıklarını aktardı. Sağlık Bakanlığı Aşı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mammedov, deneye hazır hale getirilen aşının, dünyanın en prestijli dergilerinde yayınlandığını ve son aşama olan insan deneyleri için onay beklediğini bildirdi. 



“Varyantlara karşı etkili” 

Her aşıda kullanılan “spike protein” bazının bitki kokteyli aşıda da yer aldığını belirten Mammedov, bu aşının varyantlara karşı da etkili olduğu belirterek şu bilgilendirmelerde bulundu: “Kokteyl aşıda iki türlü protein var. Bu çok ümit verici. Aşının bu sebeple mevcut varyantlara karşı etkili olduğunu söyleyebilirim. Malt antigenler, malt antikorlar üretiyor. Protein ise varyantlarda çok az değişim gösterdiği için ilave koruma gücüne sahip oluyor. Covid-19 virüsünün proteinlerini araştırdıktan sonra gördük ki spike proteinlerde az ama nukleokapsid proteinlerde daha da az değişiklikler meydana geliyor. Hal böyle olunca yaptığımız aşının varyantlara karşı etkili olacağını düşünerek yola çıktık.” 



“Protein bazlı aşı, dünyanın en güvenli aşısıdır” 

Mammedov: ”Aşı, mevcut varyantlara karşı etkili ve aynı zamanda oldukça güvenli. Özellikle çocuklar üzerinde uygulanabilir. Bunun üzerinde uzun süren çalışmalar yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Şimdiki delta varyantına karşı bu kokteyl aşıda daha gelişmiş çalışmalar yapmak istiyoruz. Canlı virüs üzerinde yaptığımız çalışmalarda oldukça olumlu sonuçlar aldık. Yaptığımız aşı, protein bazlı bir aşı. Protein bazlı aşılar da dünyanın en güvenli aşılarıdır. Yetişkinlere 5 mg olarak uygulanabilen bu aşı, çocuklara 2 mg olarak uygulanabilir çünkü bunun içerisinde temiz protein bulunuyor.” 



Bir kilo bitkiden 5 bin doz aşı üretilebiliyor 

Mammedov, bir kiloluk bitkiden 25 miligramlık aşı üretilebileceğini ve bunun da yaklaşık 5 bin doz aşıya denk geldiğini belirterek üretim konusunda bir problem yaşanmayacağını aktardı. 

Yorumlar (0)