CoronaVac aşısının güvenlik ve koruyuculuğuna dair ara sonuçlar yayınlandı

Türkiye’de de uygulanan Çinli CoronaVac aşısının ara güvenlik ve koruyuculuk sonuçları paylaşıldı. Buna göre aşı yapılan bin 800 kişi arasından geri dönüt alınan 791 kişiden, 575’inde hiçbir yan etkinin görülmediği, 216 kişinin ise hafif bir şekilde yan etki gösterdiği tespit edildi.

SAĞLIK 06.02.2021, 13:49 06.02.2021, 15:35
CoronaVac aşısının güvenlik ve koruyuculuğuna dair ara sonuçlar yayınlandı

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı, Tıbbi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyelerince yönetilen “Sağlık çalışanlarında inaktive koronavirüs aşılaması sonrası antikora yanıt verme ve etkinliklerin takibi” adlı aşının güvenliği ve koruyuculuğunun takip edilmesine ilişkin bilimsel araştırmanın ilk etabı sona erdi.

Yapılan çalışmada, Ferya Karadağ MPH, Dr. Öğr. Gör Şebnem Şenol, Dr. Yunus Özkaya, Prof. Dr. Erhan Eser, Dr. Gülizar Deniz, Prof. Dr. Sinem Akçalı, Dr. Merve Gezginci, Prof. Dr. Beyhan C. Özyurt, Prof. Dr. Pınar E. Dündar yer aldı.

En fazla kadınlarda görüldü

Öncelikle koronavirüs aşısının ilk dozunun uygulanmasının ardından ilk 7 günlük sürede katılımcılar üzerinde yan etkileri sorgulandı, ardından ise bin 800’e yakın aşılanmış olan sağlık personelinin 791’inden geri bildirim alındı.

Aşının ardından tüm vücut ve bölgesel olarak görülebilecek yan etkiler tablolarla duyuruldu.

Tablodaki bilgilerde katılımcıların yaş dağılım aralığının 19-65, yaş ortalamasının ise 34.4 olduğu kaydedildi. Yan etkinin görüldüğü kişilerin yüzde 61.9’luk kısmının kadın, yüzde 38.1’lik kesiminin ise erkek olduğu bilgisi paylaşıldı.

Geri bildirimi olan kişilerin yan etkisi yok

Aşı uygulamasının ardından katılımcıların yüzde 27,3’lük kesiminde genel veya hafif bir bölgesel yan etki görüldüğü ifade edildi.

Fakat bu yan etkilerden dolayı katılımcıların yalnızca yüzde 1.5’luk bir kısmının sağlık kuruluşuna başvuruda bulunduğu ve başvuru yapanların tamamının taburcu edildiği bilgisi paylaşıldı.

Geri bildirimi olan kişilerin hiçbirinde ciddi düzeyde bir yan etki görülmediği bilgisi paylaşıldı.

En fazla görülen aşı yant etkisi baş ağrısı

En sık olarak görülen sınırlı yan etkinin yüzde 18 ile aşı bölgesinde bir ağrı olduğu kaydedilirken bunu ise kolda kas güçsüzlüğü izledi. Bunun oranı ise yüzde 1,8 oldu.

Bölgesel olarak yan etkilerinin yarısından fazlası ilk iki saatlik zamanda, yüzde 80’lik kısmının ise ilk 6 saat içerisinde gözlendiği ifade edildi.

En fazla görülen yan etkinin yüzde 11,9 ile baş ağrısı olduğu ifade edilirken bunu kas ve eklem ağrısı yüzde 9,5 ile, onu ise boğaz ağrısı yüzde 3.7 ile takip etti.

791 kişiden 575’inde hiçbir yan etki olmadı

Yapılan açıklamada aşılamanın gerçekleştirildiği bin 800 kişinin 791’inden geri dönüş alındığı ve 791 kişinin 575’inin herhangi bir yan etki göstermediği, 216 kişinin ise hafif bir şekilde etki gösterdiği ifade edildi.

Yorumlar (0)