Çocukların kapalı alanda fazla zaman geçirmesi miyop sebebi olabilir

Retina ağ tabakasında miyop hücresi bulundu: Bu hücrenin işlev bozukluğu, çocukların kapalı alanda fazla vakit geçirmesiyle ilişkilendirilebilir.

SAĞLIK 01.05.2019, 12:12 01.05.2019, 12:20
Çocukların kapalı alanda fazla zaman geçirmesi miyop sebebi olabilir

Kuzeybatı Tıp bilim adamları, işlevini yerine getirememesi halinde miyopa neden olabilecek bir retina hücresi keşfetti. Çocukların evde fazla vakit geçirmesi ve yeterince güneş ışığı almamaları bu rahatsızlığın gelişmesine sebep olabilir.

Feinberg Tıp Okulu Kuzeybatı Üniversitesi Göz Hekimliği Öğretim Üyesi ve Araştırma Görevlisi Greg Schwartz,"Bu keşif miyop oluşumunu engelleyecek yeni bir tedavi yöntemine öncülük edebilir.” dedi

Dünya üzerinde yaklaşık bir milyarı aşkın insan için miyop başlı başına bir problem olmaya devam ediyor. Çocuklar için ise kapalı alanlarda fazla vakit geçirmek miyop oluşumunu tetiklediğinden dolayı dikkat edilmesi gereken bir nokta.

Gözün büyüme ve gelişimini düzenlemekle görevli

Işığa oldukça duyarlı, yeni keşfedilen bu retinal hücre gözün büyüme ve gelişimini düzenlemekle görevlidir. Eğer göz büyümesi aksar ise retina ağ tabakası nesneleri net bir şekilde algılamakta zorluk çeker. Buna bağlı olarak, uzağı görmekte zorluk çeker ve hayatımız boyunca dinlendirici gözlük veya kontakt lens kullanmaya mahkum kalırız.

Schwartz,"Göz büyümesi çocukluk döneminin belli bir zamanında durması gerek. Göz sağlığı için bu oldukça önemli” ifadelerini kullandı.

Retinanın, görüntüyü gözde toplamak için içinde sinyal barındırdığı, bu sinyalin de göz büyümesi için kritik bir öneme sahip olduğu uzun zamandır bilinen bir gerçekti.

"Fakat şu ana kadar, kimse bu sinyali hangi hücrenin taşıdığını bilmiyordu. Ama artık sonunda eksik halkayı bulduk.”

Schwartz parlaklığı artan ışıklara karşı gösterdiği yavaş tepkiden dolayı bu hücreye "rötarlı" adını verdi. Görüntü odaklama bakımından aşırı duyarlılığa sahip olmasından dolayı, test edilen diğer hücrelere kıyasla bu retina hücresi çok daha eşsiz bir yapıya sahip.

Evde fazla vakit geçirmek miyop oluşumunu nasıl tetikler?

Kapalı alanlarda bulunan ışık spektrumları, gözde bulunan görme sinirlerini aktif hale getiren yüksek seviyeli kırmızı/yeşil kontrastına sahip. Bu spektrumlar retina üzerinde yapay olarak adlandırabileceğimiz bir kontrast görüntü oluşturur.

Sözü geçen "rötarlı" retinal sinir düğümü hücresi, ışık spektrumlarına yüksek oranda maruz kalması halinde gözün beklenilenden daha fazla büyümesine ve bunun sonucu olarak miyopa yol açmasına sebep olabilir.

Yürütülen çalışmada Schwartz, mikroskobik cam elektrotlardan faydalanarak projektörden yansıttığı farklı ışık dalgaları yardımıyla farenin retinasında oluşan elektrik sinyallerini tespit etmeye çalıştı.

Çalışma başarıya ulaşmasına rağmen tek bir eksik nokta mevcuttu. Retina hücresine özel bir gen bulunamadı. Fakat bu eksiğinde kapatılmasıyla birlikte, bilim adamları miyop tedavisinde önemli bir adım atmış olacak.

Yorumlar (0)