Çocukların hastaneye yatışlarını artıran domuz gribinden neden korkulmamalı?  

Dünya genelinde son dönemlerde hızla artan domuz gribi vakaları, hastanelerdeki yatış oranlarını artışmış durumda. Bu konuda uyarılarda bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniği Uzman Doktoru Emrah Çığrı, ilk 72 saatin çok önemli olduğunu belirterek şunları ifade ediyor: “İlk 72 saat içinde tedaviye başlanırsa tek bir hap kullanımıyla bu hastalık atlatılır. Ancak tedaviye başlanmazsa domuz gribi öldürücü olabilir.” 

SAĞLIK 18.01.2022, 13:50
Çocukların hastaneye yatışlarını artıran domuz gribinden neden korkulmamalı?  

H1N1 virüsü olarak tıpta anılan ancak halk arasında domuz gribi olarak bilinen hastalık hızla artıyor. Vakaların kısa sürede yükselmesi ve bu tespitle hastaneye yatış oranlarında artış meydana gelmesi hakkında açıklamalarda bulunan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniği görevlisi Uzm. Dr. Emrah Çığrı, önemli ifadeler kullanıyor. 

“İlk 72 saatte tedaviye başlanmazsa sonu ölüm olabilir” 

Emrah Çığrı: “Koronavirüs belirtileri gösteren domuz gribine çocuklarda çok sık rastlıyoruz. Grip belirtileri saptandığı anda vakit kaybedilmeden hastaneye başvurulması gerekiyor. Bu hastalıkta zamanla yarışılıyor. Domuz gribinden şüphelenildiğinde hastanelerde gerekli testler uygulanıyor. Bazı durumlarda teste ihtiyaç duymadan da tanı konulabiliyor. Her halükarda domuz gribi tedavisine anında başlanıyor. H1N1 virüsüne sahip olan çocuklarımızda ilk 72 saat oldukça önemli. Dünyadaki tüm hekimlerin görüşü de bu şekildedir. Bu sebeple pek çok doktor test dahi yapmadan tedaviye başlayabilir. Erkenden tedavi süreci başlatılan çocuklarda hastalık daha erken düzelir.” 



“Çocuklar, kalabalık ortamlarda bulunmamalıdır” 

Emrah Çığrı: “Domuz gribinden korunmak mümkündür. Korunmanın temel dayanağı ise sosyal mesafe ile hijyendir. Çocuklarımızı kalabalık ortamlardan uzak tutmak ve hijyenlerine dikkat etmek gerekir. Bu hastalık da aynı koronavirüs gibi öksürük, hapşırık ya da yakın mesafe ile bulaşır. Okul çağındaki çocukların kendilerini koruma şanslarının olmadığını biliyoruz ancak önerimiz, her teneffüste ellerini yıkamaları ve okuldan eve geldiklerinde de hijyen sağlamaları. Bu hastalığın yalnız çocukları değil büyükleri de etkilediği unutulmamalı. Büyük yaş gruplarında da öksürük, hapşırık, yüksek ateş gibi semptomlar görülüyor. Ancak tedavisi de oldukça kolay. Bir hapı var ve erkenden kullanılmaya başlandığında 2 güne tamamen düzelme gözlemleniyor.” 

“Domuz gribi geç tedavi edilirse zatürreye çevirebiliyor” 

Emrah Çığrı: “Domuz gribinde ateş yüksek seyreder. Hastaneye H1N1 virüs teşhisiyle yatan hastaların çoğunun sebebi de ateşlerinin hayli yüksek olmasıdır. Domuz gribinin devam etmesi, tedavide geç kalınması demek hastalığın zatürreye ya da bronşite çevirmesi demektir. Bunlara mahal vermeden hastalarımızı hastaneye yatırabiliyoruz. Ateşin 2-3 günden fazla sürmesi durumunda serumla tedavi başlıyor.” 

Yorumlar (0)