Çocuklardaki grip, Covid-19 pandemisini solladı 

Kış mevsiminin tam olarak gelmemesi, havanın bir sıcak bir soğuk geçmesi büyüklerden daha fazla çocukları etkiledi. Covid-19 aşılamasıyla birlikte pandemi bitmeye yaklaşırken gribal enfeksiyon oranı adeta patladı. Özellikle çocuklarda görülen gribal enfeksiyonlara karşı doktorlar ebeveynleri uyardı: “Mevsim dengesizliği, alerjik hastalıklar ve bakterilerin yayılması için uygun ortam oluşturuyor. Bu sebeple ekim ayından bu yana çocuklarda gribal enfeksiyon tavan yaptı. Maske, mesafe ve hijyene ayrıca sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat etmek gerekiyor.” 

SAĞLIK 03.01.2022, 12:24
Çocuklardaki grip, Covid-19 pandemisini solladı 

Kış aylarının başlaması fakat beklenen mevsim normallerinin oluşmaması, kalabalık ve kapalı ortamlarda bulunulması, havaların bir sıcak bir soğuk olması, hava kirliliğinin artması, pandeminin bitmeye yüz tutmasıyla birlikte maske ve mesafeye dikkat edilmemesi gibi durumlar artık Covid-19 dışındaki hastalıklara da davetiye çıkartmaya başladı. Çocukların okul hayatının başlamasıyla birlikte artan hastalıklar arasında inflüenza ya da gribal enfeksiyon denilen ve halk arasında grip olarak bilinen enfeksiyon bulunuyor. 

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Esma Türkmen, konuyla ilgili şunları dile getiriyor: “Eylül ayında açılan okullarda başlayan gribal enfeksiyon, ekim ayından bu yana hastanelere yansımaya başladı. Normalde şu anda kış mevsiminde olmamız gerekirken ekim ayından bu yana bitmeyen bir sonbahar yaşıyoruz. Mevsim dengesizlikleri de bakteri ve virüslerin yayılımını artırıyor. Artan polenler de alerjik hastalıkları artırıyor. Ekim ayında, üst solunum yolunun yanı sıra alt solunum yollarını da etkileyen virüsler, bronşit sorunları ve bazı bakteriler, zatürreler yaşadık. Kasım ayından bu yana da bunların arasına alerjik hastalıklar katıldı. İnflüenza virüsünde patlama yaşandı. Bu durumda en önemli etken çocukların okula gitmesi. Çocuklar hastalıkları birbirlerine daha kolay bulaştırıyor. Okuldan gelen çocuklar da ev ahalisine hastalığı bulaştırıyor. Bu şekilde endemik hastalıklar ortaya çıkıyor.” 



“Hava şartları virüsler için elverişli” 

Türkmen: “Virüslerin en önemli özelliği arasında antijenlerini sürekli değiştirmeleri geliyor. Yani her sene aşı olmak gerekiyor. Grip aşısını da genellikle genetik hastalığı olanlara, hastaneye yatış ihtimali bulunan büyüklere ve çocuklara yaptırıyordur. Her çocuğun yaptırmasını istediğimiz bir aşı değildi bu. Ancak pandeminin sebep olduğu bir şey olan online eğitim döneminde herkes evde kaldı ve Covid-19 da o dönem fazla konuşuldu. Gündemde koronavirüs olunca coxsackievirüs ve rhinovirüs dediğimiz virüsler de sessiz sedasız kendi sıralarını bekledi. Çocukların okula başlamasıyla da bu virüsler adeta patladı. Hava şartları da virüsler için elverişli ortam yarattı.” 

“İnflüenza, en çok bulaşan hastalık” 

Türkmen: “Enfeksiyon hastalıklarında artışın sebebi, insanların evde bunalıp kendilerini kalabalık ve sosyal ortamlara atmaları ya da işyerinde ve okulda daha fazla vakit geçirmeleri. Artık sosyal mesafeyi ve maskeyi korumuyoruz. Bu durum da çocuklar için işi zorlaştırıyor. Çocuklar başta olmak üzere herkesin maske takması gerekiyor. Bir kalemin, bir oyuncağın ya da kafede bir bardağın kişiden kişiye verilmesi bile her şeyi alt üst edebilir. Artık bulaşıcı hastalıklar arasında inflüenza ilk sırada yer alıyor. İnflüenza, bulaş oranı bakımından koronavirüsü geride bıraktı. İnflüenzanın hemen ardından da adenovirüsün sebep olduğu hastalık geliyor. Adenovirüs hem mide ve bağırsak sistemini hem de üst solunum yolunu etkiliyor. Öksürüğe, göz iltihaplanmasına, ishale sebep oluyor. Bunların ardından en fazla bulaşan coxsackievirüs salgını azalmaya başladı. Bu salgında da ağız, el ve ayak etkileniyor. Bu virüslerin ortak noktası da hepsinin yakın temastan bulaşması.” 



“2 yaş ve altındaki çocuklar gribi zor atlatıyor” 

Türkmen: “İnflüenza dediğimiz grip hastalığının tedavisinde süspansiyon kullanılıyor ve çocuğun inflüenza pozitif olması durumunda bu tedaviye başlanıyor. Bu konularda ailenin de bilinçlendirilmesi ve ebeveynlerin kendilerini korumaları gerekiyor. Coxsackievirüs, inflüenza ve adenovirüs gibi hastalıklar için konuşmam gerekiyor özellikle 2 yaş ve altındaki çocuklar bu hastalıkları çok yoğun geçiriyorlar ve zor atlatıyorlar. Düşmeyen ateş, kusma, ishal, halsizlik, vücut ağrısı, gözlerde çapaklanma, emme eylemlerinde azalma gibi belirtiler ortaya çıkıyor. 2 yaştan büyük olan çocuklarda ise sıvı alımının azalması, ishal, bitkinlik ve iştahsızlık ön plana çıkıyor. Tüm bu belirtiler, çocukların hastaneye yatışlarını büyük oranda artırdı.” 

“Tedavilerinde antibiyotik kullanılıyor” 

Türkmen: “Bazı çocuklar semptom gösterdiğinde aileler hemen antibiyotik veriyor. Ancak antibiyotik kullanılmaması gereken hastalıklar da var. Çocuğu doktora götürmeden direkt ilaca başlamak en büyük hata. Çocuğun hastalığı antibiyotik gerektirmeyebilir. Farklı bir hastalık virüsün vücuda yerleşmesini tetiklemiş olabilir, alerji olabilir. Çocuklarda altta yatan sebepler araştırılmalıdır. Vücutta hangi bakteri ve virüsün olduğu araştırılmalıdır. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının yüzde 80’i virüslerden oluşurken yüzde 20’si de bakterilerden oluşur. Vücudun en sebeple hasta olduğunu ve tedavisinin ne olacağını yalnız doktor bilir.” 

Yorumlar (0)