Çocuklarda yaygın rahatsızlık: Duruş bozukluğu ve tedavisi

Uzman Fizyoterapist Onur Salman Körtelli, çocuklarda fiziki etkinlik eksikliği sebebiyle duruş bozukluğu rahatsızlığının çok yaygın olarak görüldüğünü belirtirken, bu rahatsızlığın tedavisi hakkında bilgiler verdi.

SAĞLIK 25.03.2021, 15:23 26.03.2021, 09:25
Çocuklarda yaygın rahatsızlık: Duruş bozukluğu ve tedavisi

Günlük hayatta fiziksel etkinliklerin eksikliği sebebiyle çocuklarda yaygın olarak görülen rahatsızlıklardan biri de duruş bozukluğudur. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Uzman Fizyoterapist Onur Salman Körtelli, duruş bozukluğunun tedavisi hakkında değerlendirmeler yaptı.



“Oldukça yaygın bir rahatsızlık”

Beykent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulunda araştırma görevlisi olarak görev yapan Onur Salman Körtelli, çocuklardaki duruş bozukluğunun yaygın bir rahatsızlık olduğunu dile getirdi. Salgın döneminde özellikle çocukların fiziki etkinliklerden, aktivitelerden uzak durmak zorunda kaldıklarını belirten Körtelli, teknolojik aletler geçirilen sürenin uzadığını aktardı. Bu durumun getirdikleriyle birlikte oturma pozisyonlarında hatalar, yanlışlıkların yaşanması veya ağır okul çantalarının taşınması sebebiyle çocukların duruş pozisyonlarının da olumsuz etkilendiğini kaydetti. 

“Psikolojik problemler de doğurabilir”

Çocuklarda sık olarak görülen duruş bozukluğu türlerinden de söz eden Körtelli; omuzların ön tarafa yuvarlaklaşması, kamburluk (kifoz), bel çukurluğunun ilerlemesi (lordoz), omurga eğriliği (skolyoz) gibi rahatsızlıklara dikkat çekti. Bu tür rahatsızlıkların yalnızca fiziksel bir rahatsızlık olarak kalmadığını belirten Körtelli, çocuklar birçok probleme yol açtığını, solunum fonksiyonlarında, sindirim ve dolaşım sistemlerinde ciddi problemlerin ortaya çıkabildiğini ifade etti. Körtelli, bazı durumlarda ise duruş bozukluğunun, psikolojik sorunlara da neden olduğunu açıkladı.

Tedavisi

Çocuklardaki duruş bozukluğunun tedavisine de temas eden Doktor Körtelli, bu rahatsızlığın tedavisinde koruyucu önlemlerin önemine dikkat çekti. Obezite kontrolü, doğru oturma pozisyonlarının sağlanmasının burada oldukça önemli olduğunu vurgulayan Körtelli, iyi bir pozisyon için çocuğun boy oranına uygun bir sıra ve masanın seçilmesi gerektiğini işaret etti.

Çocuk otururken vücudunun dik olması gerektiğini söyleyen Körtelli, “Otururken çocuğun vücudu dik olmalıdır. Bacaklar ve kollar simetrik olmalı, ayaklar yere paralel konumlandırılmalıdır. Sırt sandalyenin ya da koltuğun arkasına tam olarak temas ettirilmelidir. Bel boşluğu, özel aparatlarla ya da yastıklarla desteklenmelidir. Çocuklar bilgisayar, tablet veya telefonla uğraşırken ekran yüksekliğine dikkat edilmelidir. Cihazın ekranının üst noktası göz hizasında ayarlanmalıdır. Evde veya okulda tenefüslerde, molalarda çeşitli aktivitelerle oturma süreleri azaltılmalı, kilo kontrolüne dikkat edilmelidir. Uzmanlar doktorlardan doğru beslenme konusunda takviye ve destek alınmalı ve en önemlisi de çocuklar, ilgi duydukları alanlara göre spora veya fiziksel etkinliklere teşvik edilmelidir.” sözlerini kullandı.

 Duruş bozukluğunun tedavisinde “Egzersiz”

Duruş bozukluğu rahatsızlığında egzersizlerin de önemli bir tedavi aracı olduğunu söyleyen Doktor Körtelli, bu egzersizlerin çocuğun fiziki yapısına uygun olarak fizyoterapist tarafından hazırlanması gerektiğini söyledi. Egzersiz tedavileri içerisinde esneklik, postür, eklem hareket açıklığı, solunum egzersizleri, kuvvetlendirici gibi egzersizler bulunabilir. Duruş bozukluklarının derecesine, etkilenime ve tipine göre bazı durumlarda özel teknikler, korse kullanımı veya cerrahi tedavi uygulanabilmektedir” sözlerini kullandı.

         

Yorumlar (0)