Çocuklarda uyku kalitesi nasıl artırılır?

Uyku öncesi ekran alışkanlıkları ile uyku kalitesi arasındaki ilişki, California Üniversitesi araştırmacıları tarafından masaya yatırıldı. Uyku kalitesinin artması için yapılması gerekenler sıralandı.

SAĞLIK 25.05.2023, 13:22 26.05.2023, 17:53 Hakan Öksüz
Çocuklarda uyku kalitesi nasıl artırılır?

ABD'nin California Üniversitesinde uyku kalitesi hakkında bir araştırma yapıldı. Uyku öncesi ekran alışkanlıklarının, uyku kalitesi üzerindeki etkileri analiz edildi. Araştırma, yaşları 10-14 arasında değişen 10 bin 280 kişi üzerinden yapıldı. Katılımcıların, 2018-2020 dönemindeki uyku öncesi ekran alışkanlıkları ve bunun uyku kalitesine etkisi karşılaştırıldı. Sonuçlar Sleep Health dergisinde paylaşıldı.

Bu alışkanlıklar, uykuya dalma sorununu körüklüyor

Uykuya dalma sorunu yaşayan kişilerden yüzde 27'sinin, yatak odalarında elektronik alet bulundurduğu, yüzde 23'ünün ise interneti açık bırakarak bildirim gelmesini sağladıkları kaydedildi. Uykudan önce internette gezinme, oyun oynama ve mesajlaşmanın uykuya dalma problemini körükleyen etkenler arasında olduğu ifade edildi. 

Çocukların beşte biri, gece uyanınca ilk iş olarak telefona bakıyor

Araştırmaya dahil edilen çocukların yüzde 20'sinin, gece uyanınca ilk iş olarak telefonuna baktığı kaydedildi. Gece uykusunun bölünmesinden sonra sosyal medya hesaplarını kontrol eden çocukların uyku kalitesinde gözle görülür bir düşüş olduğu belirtildi. 

Yatak odasında bu alışkanlıklardan uzak durulmalı

Çocuklarda yüzde 15,5'inin haftada birkaç gün uykuya dalmada güçlük yaşadığı, telefon bildirimleri nedeniyle uykusu bölünen çocuk oranının ise yüzde 16,9 olduğu kaydedildi. California Üniversitesinde görevli Jason Nagato, "Yatak odasında ekran olmamalı, bildirimler kapatılmalı ve yatakta sosyal medya kullanılmamalı." dedi.

Yorumlar (0)