Çocuklarda kulak ağrısı neden olur? Tedavisi nasıldır?

Çocuklarda görülen kulak ağrısı özellikle kış aylarında ve mevsim geçişlerinde fazlalaşmaktadır. Devamlı olarak karşı karşıya kalınan kulak ağrıları belli bir süre sonra kronik bir durum haline gelebilir. Bu yüzden sürecin yakından takip edilmesi oldukça önemlidir. Çocuklarımızda gördüğümüz kulak ağrısının nedeni net bir şekilde öğrenmek ve tedaviye bir an önce başlamak gerekir. Peki, çocuklarda kulak ağrısı neden olur? Çocuklarda kulak ağrısı nasıl geçer? Kulak ağrısının tedavisi nedir, nasıl geçer? Bu soruların yanıtlarını sizler için toparladık.

SAĞLIK 15.08.2022, 14:35 16.08.2022, 14:08
Çocuklarda kulak ağrısı neden olur? Tedavisi nasıldır?

Özellikle çocuklarda görülen ve zor zamanlar yaşatan kulak ağrıları mevsim geçişlerinde ve soğuk günlerde kendisini daha fazla hissettirebilir. Belirli bir süre sonra devamlı olarak seyreden bu ağrılar kronik bir problem halini alabilmektedir. Bu sebepten dolayı tedaviye hızlı bir şekilde başlamak gerekmektedir. Çocuklarda kulak ağrısı neden olur? Kulak ağrısı tedavi yöntemleri nelerdir? İşte detaylar…

Çocuklarda kulak ağrısı neden olur?

Hava sıcaklıklarının aşağı yönlü hareket etmesiyle birlikte bağışık sistemi zayıf olan çocuklarda farklı hastalıklar yaşandığı bilinmektedir. Çocuklar adına sıkıntılı konular içerisinde bulunan kulak ağrısı günlük yaşantıyı da etkileyebiliyor. Çocuklarda huzursuzluk oluşmasına neden olan bu hastalığın ana sebebinin bulunması gerekmektedir. Bu ağrıya sebep olan en temel nedenler içerisinde kabakulak bulunmaktadır. Viral bir enfeksiyon çeşidi olan bu hastalık çocuklarda kulak ağrısına sebep olabilir. Kabakulak olduğunu fark ettiğiniz kişiyi kesinlikle alanında uzman bir hekime gösterilmelisiniz. Bunun haricinde ki sebepler de kulak ağrısını ortaya çıkarabilir. Ağrıya neden olan durumlar içerisinde, basınç değişiklikleri, bakteriler, boğaz ya da dış kulak enfeksiyonları, grip, bronşit, nezle ve solunum yolu enfeksiyonları bulunmaktadır.

Çocuklarda kulak ağrısı nasıl geçer?

Kulak ağrısının geçmesi için öncelikle ağrının nedeni belirlenmelidir. Ağrının asıl kaynağı bulunduktan sonra ise tedavi için uygulayabileceğiniz birkaç yöntem bulunmaktadır.

Kulak damlaları: Çocuklarda yaşanan ağrılar için kulak damlaları kullanılabilmektedir. Kulak damlaları bakteri ya da enfeksiyonla savaşır. Bu sebepten dolayı ortaya çıkan ağrılar ve şişmelerde düşüş yaşanır.

İlaçlı tedavi: Kulak ağrısına neden olan ana durum bir enfeksiyon ise bu durum bir doktor ile görüşülmelidir. Doktor gözetiminde alınacak ilaçlı tedavi ile ağrıyı geçirmek oldukça mümkündür.

Sıcak kompres: Kulak ağrısının altına yatan neden bir enfeksiyon değilse, bu durumda sıcak kompres yapılması ağrıyı hafifletecektir. Bu zaman aralığında ise kulağa su girmesini engellemek oldukça önemlidir. Banyo esnasında kulağa su girişinin olmaması adına çocuklarda kulak tıkacı kullanılabilir.

Isı uygulaması: Evinizde rahatlıkla uygulayabileceğiniz farklı bir işlem ise ısı uygulaması olacaktır. Kulak ağrılarının hafiflemesine destek olacaktır.

Sarımsak ve soğan: Antibiyotik özelliği bulunan sarımsakta kulak ağrısını rahatlatan uygulamalardan bir tanesidir. Pişirilmiş olan sarımsağın suyunu bir kenarda soğuttuktan sonra kulağa damlatmak ağrının azalmasına yardımcı olur. Sarımsak ve soğan doğal ağrı kesicidir. Bu yüzden sarımsak ve soğanı kulak ağrısı için kullanabilirsiniz.

Zeytinyağı: Uçucu özellikte olan zeytinyağı da kulak ağrısının hafiflemesine neden olur. Evde gerçekleştireceğiniz basit işlemler ile ağrıyı geçirebilirsiniz.

Ağır bir şekilde seyreden kulak ağrıları için kesinlikle kulak burun boğaz doktoruna görünmek ve ağrının durumu hakkında bilgilendirme sağlayarak tedavi almanız gerekmektedir.

Çocuklarda kulak ağrısına ne iyi gelir?

Kulağın arka bölgesine yapılacak sıcak kompreslerle iltihap sebepli kulak ağrısının düşürülmesi mümkündür.

Kulakta bir akıntı durumu varsa kulağın dış kısmı sabunlu bez ile temizlenmeli ve kesinlikle bir uzmana gidilmelidir.

Kulağın ağrısını fazlalaştıracak her eylemden uzak durmak gerekir. Bunlar içerisinde balon şişirmek, sert yiyecekler tüketmek ve sakız çiğnemek bulunmaktadır.

Kulak ağrısı yaşayan bir kişi bolca su tüketmelidir.

Orta kulakta oluşan ağrıyı ise esnemek azaltacaktır.

Dik şekilde oturmak kulakta oluşan basıncı azaltmaktadır. Bu yüzden uzanmak veya yatmak yerine çoğunlukla dik durmak ağrıyı hafifletecektir.

Yorumlar (0)