Çocuklarda göz sağlığına dikkat! Okul hayatını etkiliyor

Göz sağlığı birçok kişinin günlük yaşantısını etkileyen etmenlerden bir tanesidir. Çocuklarda meydana gelen göz problemleri ise birden çok etkiye neden olabiliyor. Konu ile ilgili bilgilendirme sağlayan Doç. Dr. Sevil Karaman, “Çocuklarda yaşanan göz problemi kitap okurken ve ders çalışırken isteksizliğe yol açabilir. Çocuklar bu eylemleri yaparken zorluk çeker ve adaptasyonda zorluk yaşarlar.” dedi.

SAĞLIK 25.09.2022, 10:45 26.09.2022, 10:31
Çocuklarda göz sağlığına dikkat! Okul hayatını etkiliyor

Öğrenme becerisinin yüzde 80’inin görme ile alakalı olduğunu aktaran Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Sevil Karaman, göz sağlığı sorunları yaşayan çocukların ödev yapma, çizim, yazma ve okuma gibi akademik konularda göz problemi bulunmayan çocuklara kıyasla daha çok zorluk yaşadığını kaydetti.

Çocuklara miyop nasıl etki eder?

Göz problemlerinin çocukların ilerleyen dönemlerini etkileyeceğini aktaran Karaman, "Göz sağlığı sorunları görülen çocuklar çoğunlukla gözlerde yaşarma, kaşıntı, yanma ve baş ağrısı gibi şikayetlerle bizlere başvururlar. Bu durumu yaşayan çocuklarda kitap okurken parmakla takip etme ve satır kaybetme, tahtaya daha yakından bakma ihtiyacı, gözleri ovuşturma ile gözleri kısarak bakma daha sık görülür. Okula gitmek, kitap okumak ve ders çalışmak zorlayıcı bir duruma neden olduğundan çocuklarda isteksizlik meydana gelir. Akademik başarısı diğer çocuklara kıyasla daha geride kalacaktır." ifadelerini kullandı.

Miyoptan nasıl korunulur?

Miyobun çoğunlukla 6-9 yaşında ortaya çıktığını ve yetişkinlik dönemine kadar yükseliş gösterebildiğini ifade eden Karaman, şunları dile getirdi, "Miyop görülmesinden korunmanın birinci yolu uzun süreli yakın çalışma sağlanmamasıdır. Bunlara ek olarak gün ışığında dışarıda zaman geçirmek, loş ışıktan kaçınmak ve oda aydınlatmasını arttırmak, çalışırken dinlenme araları vermek ile ekran süresini sınırlamak miyop durumunu engelleyecektir. 20/20/20 olarak isimlendirdiğimiz kural özellikle akıllardan çıkarılmamalıdır. 20 dakika içerisinde bir 20 saniye 20 feet (6 metre) kadar uzağa bakılmalıdır.”

Çocuklarda miyop kaç olmalı?

Ailelerin en korktuğu durumun miyop artışı olduğuna işaret eden Karaman, “Orta ve hafif derecede görülen miyoplar gözde büyük bir değişikliğe neden olmaz. Fakat -6 derece ve üstünde ise miyop durumu dejeneratif miyopi şeklinde isimlendirilir. Bu derece ise ciddi bir rahatsızlıktır. Retina kısmında kalıcı farklılıklar ve buna olarak bağlı görme azlığı meydana gelebilir. Sonuç olarak herhangi bir şikayet yapılmasa bile okul çağında olan çocuklar senede bir defa göz kontrolü yaptırmalıdır. Gözlük kullanmakta olan çocukların izlenmesi ise 3-6 ay gibi aralıklarla sağlanmalıdır. Özellikle miyop teşhisi konulan çocukların ekran süresine önem verilmeli, dışarıda 2 saat zaman geçirmelidirler." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)